Kako za svoj dom izbrati pravi odtenek skoraj bele?

Skoraj beli odtenki so v tujini že zelo priznani - klasična bela stenska barva je namreč že pred desetletji svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanasto bela, pa barvi jajčne lupine, rikote in mascarponeja, ki v ambient vnesejo subtilno toplino in večno eleganco. Zdaj so vendarle na voljo tudi pri nas, saj vam jih zmešajo v vseh JUMIX mešalnih centrih.

V JUB-u so skoraj bele odtenke razdelili na toplejše (bombaž, alabaster, jasmin), hladnejše (ledena, barva soli ali kefirja), nevtralne (čipka, biser, tofu) in rožnate (rikota, puder, basmati). Gre za nežne nianse bele barve, ki pa imajo številne prednosti pred svojo nepigmentirano sestro.

Kako izbrati pravi odtenek?

Ker so skoraj beli odtenki nevtralni, hkrati pa se kot pravi kameleoni prilagajajo prostoru, ni veliko pravil pri izbiri. Podajo se v vse prostore, dopolnjujejo vse sloge opreme in se kombinirajo s prav vsemi barvami, ki že obstajajo v prostoru. A vseeno nekaj nasvetov pri izbiri podtona. Izberite ga lahko glede na več dejavnikov - orientacijo prostora, obstoječe arhitekturne elemente ali učinek, ki ga želite doseči.

Orientacija prostora - uravnotežite barvo sončne svetlobe

Prostori z južno in zahodno orientacijo, v katerih prevladuje močna in topla svetloba, bodo delovali elegantneje odeti v skoraj belo s hladnimi podtoni (Ice cube, Kefir, Frost, Salt), saj bodo le-ti uravnotežili tople barve sončne svetlobe. Prostore, ki so slabše naravno osvetljeni, pa, nasprotno, raje prepleskajte z barvo s toplim podtonom (Cotton, Alabaster, Jasmine, Eggwhite).

Nevtralne barve (Lace, Pearl, Tofu in Dust) se bodo lepo podale v vse ambiente, medtem ko bodo barve iz spektra Blush (Ricotta, Marshmallow, Baby powder in Basmati) vnesle toplino tja, kjer jo potrebujete - v dnevno sobo, jedilnico, spalnico ali otroško sobo.

Dopolnite ali izpostavite arhitekturne elemente

Pri izbiri barve imejte v mislih tudi barvo tlaka in stropa, stavbnega in vgradnega pohištva in stenske dekoracije (štukature, tapete, letve). Če želite naštete arhitekturne elemente poudariti, izberite kontrastni ton, če pa jih želite čim bolj skriti in stopiti s celoto, pa stene ob njih prepleskajte s sorodnim odtenkom.

Kakšen ambient želite ustvariti?

Najpomembnejše pa je seveda vprašanje, kakšen ambient želite ustvariti. V spodnjem primeru smo pripravili štiri različne ambiente s kombinacijo dveh setov pohištva in dveh skoraj belih odtenkov (Frost in Mascarpone).

        

        

V dveh primerih stenska barva komplementarno dopolni izbrano pohištvo, v dveh pa ga dopolni s sorodnim tonom. Podobno lahko storite tudi vi: starejše pohištvo bo izgledalo bolj sveže, če ga uravnotežite s komplementarno (v barvnem krogu nasproti ležečo) barvo; sodobni ambienti, ki stavijo na prefinjeno monokromatsko paleto, pa bodo še bolj zasijali, če jih dopolnite s sorodnim tonom sten.

 

Končni namig

Z izbiro skoraj belih odtenkov stenske barve boste v prostor vnesli dodatno mehkobo in globino, poudarili arhitekturne elemente ali pa uravnotežili slog opreme. Pri izbiri podtona naj vas v prvi vrsti vodi vaš okus, če ste v dvomih, pa za nasvet vprašajte strokovnjaka v JUB-ovih JUMIX mešalnicah.

 

Preberite tudi

Že poznate »skoraj belo« – nov trend v notranjem oblikovanju?

Skoraj bela oz. bela s podtonom, je nov trend v notranjem oblikovanju in h kateremu arhitekti in notranji oblikovalci vse pogosteje posegajo.

  

 

“Klasična bela se pri nas uporablja le kot osnovni premaz”

Intervju z notranjo oblikovalko in stilistko Alenko Dirnbek, ki v Avstraliji vodi lastni studio za notranjo opremo.

 

 

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si