Nov trend v notranjem oblikovanju: skoraj beli odtenki

Naše bivalno okolje pomembno vpliva na naše počutje. Količina sončne svetlobe uravnava naš cirkadiani ritem, kvaliteta zraka vpliva na naše zdravje, materiali in barve, s katerimi se obdajamo, pa s svojimi lastnostmi in obdelavami vplivajo na akustiko, bleščanje in prijetnost dotika, s tem pa na našo kvaliteto bivanja. Vse večje zavedanje o pomenu bivalnega okolja na naše počutje se odseva tudi v trendih, saj arhitekti in notranji oblikovalci vse več časa posvečajo raziskavi ter implementaciji zdravih in trajnostnih praks.

Barve, s katerimi se obdajamo, prispevajo k našemu počutju. Psihologija barv pravi, da lahko barve stimulirajo določeno vedenje, odzivanje in tudi naša čustva - bodisi pozitivna bodisi negativna.

Z barvo lahko tudi optično korigiramo prostor, ustvarimo občutek večje globine, uravnotežimo barvno paleto, uravnavamo bleščanje in ustvarimo različne atmosfere. Z izbiro barve tudi veliko povemo o našem karakterju. Zato na barvo sten, ki konec koncev predstavlja največjo površino našega doma, ne smemo gledati kot na dekorativni poudarek, pač pa kot na osnovo ambienta, ki ga ustvarjamo.

Nevtralna, a sporočilna: barve toplega minimalizma

Za ustvarjanje umirjenega ambienta vedno stavite na subtilne odtenke, ki bodo protagonizem prepustili plemenitim naravnim materialom. Izberite rahlo pigmentiran odtenek bele, ki bo (za razliko od čiste bele) s svojimi odsevi, sencami in subtilnimi niansami vaš dom približal naravnemu okolju. Govorimo o skoraj belih (off-white) odtenkih.

Skoraj beli odtenki so v tujini že zelo priznani - klasična bela stenska barva je namreč že pred desetletji svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanasto bela, pa barvi jajčne lupine, rikote in mascarponeja, ki v ambient vnesejo subtilno toplino in večno eleganco. Zdaj so vendarle na voljo tudi pri nas, saj vam jih zmešajo v vseh JUMIX mešalnih centrih. Novi odtenki skoraj bele so razpoložljive v notranjih barvah višjega cenovnega razreda.

V JUB-u smo skoraj bele odtenke razdelili na toplejše (bombaž, alabaster, jasmin), hladnejše (ledena, barva soli ali kefirja), nevtralne (čipka, biser, tofu) in rožnate (rikota, puder, basmati). Gre za nežne nianse bele barve, ki pa imajo številne prednosti pred svojo nepigmentirano sestro.

Skoraj-bela: več karakterja, mehke sence in prijetni bivalni občutki

Beli odtenki so vsestranski, saj nam lahko služijo kot dolgoročna podlaga za spreminjajoče se sloge in barve naše opreme. Prav tako optično povečajo prostor, saj odbijajo naravno svetlobo in se lepo podajo tako v sodobne, izčiščene domove kot tudi v rustikalne in podeželske ambiente. Skoraj beli odtenki se s svojimi nežnimi niansami tudi na prefinjen način prilagajajo vašemu unikatnemu okusu, s tem pa vašemu domu dajo poseben karakter.

Preberite tudi

Kako za svoj dom izbrati pravi odtenek skoraj bele?

Klasična bela stenska barva je že pred časom svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanasto bela, pa barvi jajčne lupine, rikote in mascarponeja, ki v ambient vnesejo subtilno toplino in večno eleganco. 

   

 

 

 

“Klasična bela se pri nas uporablja le kot osnovni premaz”

Intervju z notranjo oblikovalko in stilistko Alenko Dirnbek, ki v Avstraliji vodi lastni studio za notranjo opremo.

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si