Že poznate »skoraj belo« – nov trend v notranjem oblikovanju?

Čista bela barva je v interierju najbolj pogosta izbira, saj jo je enostavno kombinirati z ostalimi odtenki in pohištvom. Ker odbija svetlobo, prostor še vizualno poveča ter mu daje občutek čistosti in svetlosti. Kljub temu lahko klasična bela barva v prostoru deluje hladno in sterilno. V sončnih dneh pa svetloba, ki se odbija od sten, preveč zažari in deluje zaslepljujoče. Skoraj bela oz. bela s podtonom, ki je nov trend v notranjem oblikovanju in h kateremu arhitekti in notranji oblikovalci vse pogosteje posegajo, je med drugim tudi za ta problem odlična rešitev.

 

Beli odtenki so vsestranski, saj nam lahko služijo kot dolgoročna podlaga za spreminjajoče se sloge in barve naše opreme. Prav tako optično povečajo prostor, saj odbijajo naravno svetlobo in se lepo podajo tako v sodobne, izčiščene domove kot tudi v rustikalne in podeželske ambiente. Skoraj beli odtenki se s svojimi nežnimi niansami na prefinjen način prilagajajo vašemu unikatnemu okusu, s tem pa vašemu domu dajo poseben karakter.

V JUB-u so skoraj bele odtenke razdelili na toplejše (bombaž, alabaster, jasmin), hladnejše (ledena, barva soli ali kefirja), nevtralne (čipka, biser, tofu) in rožnate (rikota, puder, basmati). Gre za nežne nianse bele barve, ki pa imajo številne prednosti pred svojo nepigmentirano sestro.

Dodani pigmenti bodo različno reagirali s predmeti v svoji neposredni okolici in barvo sončne svetlobe. Barva bo absorbirala in odbijala različne valovne dolžine in se tako spreminjala glede na vreme, uro, letni čas, pa tudi glede na predmete v svoji okolici. S tem bo ustvarila bolj naraven, topel in domačen občutek, po drugi strani pa tudi pripomogla k uravnavanju vaše biološke ure.

Tudi če enako barvo uporabimo po celotnem domovanju, vseeno ne bo delovala dvodimenzionalno, saj bo skladno z dotokom svetlobe v prostor spreminjala svojo barvo. Tako bo videti, kot da je smo obdani z bogato monokromatsko paleto in ne le z eno samo barvo.

Topli minimalizem

Eden od prevladujočih trendov na področju notranjega oblikovanja, ki vključuje tudi skoraj bele odtenke, je topel, trajnostni minimalizem z notami mediteranskega, skandinavskega in japonskega oblikovanja. Vsem trem je skupno, da s preprostimi intervencijami v prostor ustvarjajo prostor počasnega in čuječnega bivanja; majhno zatočišče, ki nas polni s pozitivno energijo.

Japandi je trenutno eden od prevladujočih slogov notranje opreme, saj s svojimi nežnimi teksturami, igro senc in odsevov ter z malo pohištvenimi elementi in barvami v prostor vnaša dinamiko in toplino.

V ospredje stopajo prvinski materiali - les, kamen, kovina, steklo, tekstil, apno, glina in keramika - in njihove različne površinske obdelave, ki segajo od grobih (štokan kamen, ščetkan les, grobi ometi) pa do sijajnih (kovina, poliran kamen, glazirana keramika). Naravne materiale dopolnjujejo nevtralni barvni odtenki pohištva, hišnega tekstila in barv sten.

Če bi želeli tudi sami v svoj dom vpeljati enega od trendov toplega minimalizma, tradicionalno belo barvo zamenjajte z eno od njenih nepigmentiranih sester. Z izbiro skoraj belih odtenkov stenske barve boste namreč v prostor vnesli dodatno mehkobo in globino, poudarili arhitekturne elemente ali pa uravnotežili slog opreme. Pri izbiri podtona naj vas v prvi vrsti vodi vaš okus, če ste v dvomih, pa za nasvet vprašajte strokovnjaka v JUB-ovih JUMIX mešalnicah. Novi odtenki skoraj bele so razpoložljive v notranjih barvah višjega cenovnega razreda.

Preberite tudi

Izberite svojo najljubšo belo!

Čista bela barva je v interierju najbolj pogosta izbira, saj jo je enostavno kombinirati z ostalimi odtenki in pohištvom, vendar kljub temu v prostoru deluje hladno in sterilno. V sončnih dneh pa svetloba, ki se odbija od sten, preveč zažari in deluje zaslepljujoče. Skoraj bela oz. bela s podtonom, ki je bela barva s podtonom sive ali bež, je za ta problem odlična rešitev.

   

Klasična bela se pri nas uporablja le kot osnovni premaz”

Intervju z notranjo oblikovalko in stilistko Alenko Dirnbek, ki v Avstraliji vodi lastni studio za notranjo opremo.

   

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si