Sanacija notranjih sten po poplavah

Kako naj po poplavah saniram poškodovane in namočene notranje stenske površine?

Odgovor

Način sanacije notranjih zidnih površin, ki so bile uničene v poplavi, je odvisen od vrste in intenzivnosti poškodb, poseben problem predstavljajo površine, ki so bile daljši čas v stiku z vodo, onesnaženo z izlitim kurilnim oljem, s fekalijami ali strupenimi in drugimi nevarnimi snovmi. Postopek sanacije takih površin je zahtevnejši.

Pri obnovitvenem barvanju zidnih in stropnih površin v prostorih, kjer se spopadamo z različnimi madeži in posledicami poplave, moramo predhodno dobro pripraviti podlago za barvanje. Večina madežev je hidrofilnih, kar pomeni, da so topni v vodnih barvah ali osnovnih premazih. Tudi v primeru suhih madežev je njihova odstranitev izjemno zahtevna. V stiku z vodo se substance raztopijo v sloju vodne barve, kar vodi do njihove migracije čez film v času aplikacije in sušenja filma, kjer ponovno tvorijo madeže, ki ostanejo vidni neodvisno od pokrivnosti barve ali slojev aplicirane barve.

Potek sanacije umazanih ali namočenih notranjih zidnih površin, ki niso onesnažene z izlitim kurilnim oljem:

Čiščenje, dezinfekcija in sušenje

  • Notranje površine najprej temeljito očistimo. Umazanijo speremo s curkom vroče vodne raztopine univerzalnih gospodinjskih čistil, pri trdovratnejših madežih si lahko pomagamo tudi z drgnjenjem z mehko krtačo. Očiščene površine speremo s čisto vodo.
  • Dezinfekcijo površin, ki so bile v stiku z vodo onesnaženo s fekalijami opravimo v skladu z navodili pristojnih sanitarnih služb.
  • Sušenje je najhitrejše in najuspešnejše z napravo za sušenje prostorov ali z intenzivnim ogrevanjem in prezračevanjem prostorov. Vsi nadaljnji sanacijski posegi so smiselni šele, ko vlažnost zidnih površin pade pod 5 %.
  • Morebitne izlužene soli, ki so po sušenju ostale na površini, odstranimo s krtačenjem.

Sanacija

  • Odstranjevanje odstopajočih ali slabo oprijetih barvnih nanosov in odstopajočih slojev izravnalnih mas s pleskarsko lopatico, po potrebi očiščene površine tudi obrusimo (najprimernejši so brusni papirji štev. 80 - 120).
  • Nanos izravnalne mase in osnovnega premaza; očiščene in suhe površine na mestih poškodb popravimo s primerno izravnalno maso. Izbira je odvisna od obsega in globine poškodb, globlje (globina do 5 cm) zapolnimo z izravnalno maso Hobi kit ali Nivelin reparatur, večje in plitve (globina do 3 mm) pa izravnamo z Jubolinom ali Jubolinom P-25, manjše (globina do 3 mm) pa z Jubolin reparatur.
  • Blokada madežev: priporočamo enoslojni ali dvoslojni (izjemoma tudi trislojni) nanos bele notranje zidne barve JUPOL Block; ta v veliki meri že v prvi sloj učinkovito veže večino lahko in hitro topnih snovi, nevtralizira pa tudi manj intenzivne oljne madeže.
  • Dekorativno barvanje: JUPOL Block je primeren tudi za zaključno barvanje saniranih zidnih površin, če bodo te bele ali v pastelnih barvnih odtenkih. Za barvanje v intenzivnih tonih pa priporočamo JUPOL Gold, ki ga za vas niansiramo v več kot 10.000 odtenkih na katerikoli izmed številnih JUB-ovih niansirnih postaj JUMIX v trgovinah z barvami po vsej Sloveniji.
Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si