Kontrastna ali komplementarna harmonija

Nasprotja se privlačijo. Komplementarni barvi sta tisti, ki si na barvnem krogu stojita nasproti.

Najbolj prijeten učinek bomo dosegli, če združimo toplo in hladno barvo, denimo zeleno z rdečo, saj bomo tako ustvarili še večji kontrast. Tudi pri tej odločitvi priporočamo, da eno barvo izberete kot prevladujočo, njej komplementarno barvo v svetlejših in temnejših tonih pa zgolj za detajle ali poudarke.

Ta kombinacija barv pritegne največ pozornosti.

Kombinacija nasprotujočih si odtenkov ustvarja zanimive in intenzivne kontraste. Če pa med seboj kombiniramo bolj pastelne odtenke, so kontrasti manj intenzivni in zato ustvarjajo prijetnejši ambient.

 

Eno barvo izberete kot prevladujočo, njej komplementarno barvo v svetlejših in temnejših tonih pa zgolj za detajle ali poudarke. 

Da omilimo kontrastnost, lahko uporabimo en bolj intenziven odtenek in drugi bolj zamolkel. V tem primeru gre za nenasičeno roza in intenzivno zeleno.

Kontraste umirimo ali omilimo z dodajanjem sivih in naravnih tonov. Lahko pa uporabimo manj intenzivne tone.

Če med seboj kombiniramo bolj pastelne odtenke, so kontrasti manj intenzivni in zato ustvarjajo prijetnejši ambient.

Kombinacija nasprotujočih si odtenkov zelene in rdeče ustvarja zanimive in intenzivne kontraste.

Zelo vpadljiva in drzna je tudi kombinacija rumene in vijolične. Zaradi intenzivnosti kombinacije nikoli ne barvamo vseh sten v prostoru, temveč le eno ali dve, ostale stene pustimo bele.

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si