Triadna ali trikotna barvna harmonija

Pri triadni barvni shemi uporabimo tri barve, ki so na barvnem krogu medsebojno enako oddaljene.

Tri osnovne barve (rdeča, modra in rumena) so odličen primer te vrste barvne sheme. Enako velja za tri sekundarne barve.

Ta vrsta barvne harmonije je pogosto zelo drzna

 

Ker se močnih kontrastov hitro naveličamo, so te kombinacije kot naročene za tiste, ki pogosto menjajo barve svojega življenjskega prostora.

Kombinacija nasprotujočih si odtenkov zelene in roza ustvarja zanimive in intenzivne kontraste.

Gre za visoko kontrastne barve in če uporabimo še čiste odtenke, bo takšna barvna shema primerna za otroške sobe ali prostore za igralnice.

Priporočamo, da se v trikotno barvno shemo vključi veliko nevtralnih elementov, da bi izravnali vso svetlost, ki jo prinašajo te barve.

Ne uporabimo zgolj dveh barv, ki sta si nasproti, temveč na eni strani tudi sosednje (analogne) barve. Tudi s takšno kombinacijo boste dosegli zelo kontrasten učinek, vendar pa bo prostor kljub živahnosti deloval nekoliko bolj umirjeno.

Vsekakor je trikotna barvna harmonija namenjena bolj pogumnim uporabnikom, ki jih navdihujejo možni in intenzivni odtenki ter nepričakovani kontrasti.

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si