Sanjska marelica (Apricot dream) je JUB-ova Barva leta 2024

Za preteklost velja, da se jo je vredno spominjati po najlepših trenutkih. Ti nas namreč vodijo, navdihujejo, motivirajo … da z večjo vnemo in entuziazmom dosegamo zastavljene cilje v prihodnosti. V JUB-u nas je za leto 2024 najbolj navdihnila Sanjska marelica – odtenek Apricot dream (oz. 370 C), ki nas spomni na prefinjenost interierjev v 90ih letih, ko so prevladovale marelične tapete, zavese, preproge in prav take fasade. Z odtenkom 370 C se spominjamo preteklosti, a strmimo k najnovejšim trendom, ki marelično nianso znova postavljajo na sam vrh med barvami.

Včasih je bila marelica izjemno popularna tako v modni industriji, kot v interierju in eksterierju. Od tu tudi zgodba, ki jo narekuje Apricot dream – Barva leta 2024. Z njo se spominjamo preteklosti, ko je čas počasneje tekel, smo jedli domačo in sezonsko hrano, ko smo se družili s prijatelji, smo se več pogovarjali in se poslušali, ko smo bili bolj povezani drug z drugim ter smo imeli več časa za družino in prijatelje. Spominjamo se časov, ko smo manj trošili, a kupovali kvalitetnejše produkte. Želimo si pričarati vzdušje iz časov, ko je bilo življenje iz marsikaterega pogleda »lažje« ali bolj umirjeno. In marelična je idealna za to …

Je topla, privlačna in pomirjujoča barva, zato jo velikokrat povezujemo z mirom in harmonijo. Ima pomirjujoč vpliv na telo in duha, zato je odlična v ambientih za sprostitev in meditacijo. Simbolizira ljubezen, naklonjenost in toplino, s svojo mehkobo in nežnostjo pa spominja na otroško nedolžnost. V prostoru ustvarja pozitivno energijo in pomaga odstranjevati negativne občutke. Idealna je za majhne, temne sobe ali sobe, obrnjene proti severu, saj jih z bledo marelične barvo na steni lahko oživimo in jim dodamo pridih sonca skozi vse leto.

 

 

Svežina, toplina in mehkoba v vseh svojih različicah
 

Marelično lahko z lahkoto kombiniramo s številnimi drugimi odtenki in s tem v prostor vpletamo različna čustva oz. občutke. Denimo kombinacija marelice s toplim pastelnim odtenkom ali skoraj belimi niansami ustvarja mehko in pomirjujoče okolje ter je enostavna tako za oči, kot za delo. Če želite barvo marelice vključiti v obstoječ prostor, nudijo sobe z rjavim, bež in kremnim podtonom – dobro izhodišče za ustvarjanje svežega in brezčasnega ambienta.

  

 

Dva sorodna odtenka iz istega spektra barvne lestvice (kot sta marelična in oranžna) v prostoru vedno delujeta urejeno in elegantno. Različni odtenki oranžne pa v prostoru ustvarjajo igrive kontraste, ki razbijejo monotonost.

Kontrast, globina in domačnost

  

Apricot dream s črnimi detajli ustvarja oster barvni kontrast. Ponuja drsečo lestvico svetlega in temnega, popularna pa je predvsem v interierjih, kjer prevladuje japandi slog. Črni elementi in dodatki pritegnejo poglede, medtem ko svetle površine v barvi marelice dodajo mehkobo. Za ustvarjanje kontrasta v prostoru pa lahko marelični odtenek kombiniramo tudi z modro ali zeleno. Ta kombinacija je idealna za iskanje prave kombinacije temno-svetlo in dodajanje globine v prostoru.

 

 

 

V sodobnih interierjih so izredno popularni sivi odtenki, vendar pa lahko sivo-bela shema ponekod deluje tudi preveč hladno, zato (takrat) potrebuje poživitev. Odtenek Apricot dream je idealna kombinacija k različnim sivim tonom, saj otopli in zmehča monoton prostor, hkrati pa mu vdihne občutek domačnosti.

Če torej povzamemo … je marelična barva vsestranska. S svojo nežno prispodobo omehča še najbolj grobe, ostre linije in ustvarja pečat. Tako močan, da piše zgodovino in narekuje nostalgijo. Z njo se bomo v JUB-u spominjali vsega lepega, kar nam je pustila preteklost. Ob enem pa bomo z njo ustvarjali nove zgodbe in stare umetnine ohranjali v njihovih modernejših različicah.

Ne spreglejte!

Barva leta v JUPOL Trendu. Pripravljena za uporabo v odtenku Apricot Dream.

 

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si