6 korakov do prave izbire odtenka

Pri kombiniranju barv v stanovanju moramo paziti, da ne pretiravamo in da prostora ne preobremenimo z barvami in vzorci. Kar naenkrat je lahko vsega preveč, če ni več stene, na kateri bi si lahko spočili oči.

1. NAJLJUBŠI ODTENKI

 

Pri opremljanju doma uporabimo odtenke, ki so nam všeč in ki jih vedno znova izbiramo v vsakdanjem življenju, denimo pri oblekah, slikah, fotografijah in podobno. Če  se dobro počutimo, ko smo obdani s toplimi odtenki v oranžnih ali rumenih tonih, je to zagotovo prava smer.

2. KONTEKST

 

Za vodilo uporabimo obstoječe pohištvo, dekorativne izdelke, denimo slike, blazine, zavese in ostale elemente, ki opredeljujejo prostor. Glede na obstoječe barve v prostoru se lahko odločimo, ali bomo prostor prepleskali v istih tonih ali bomo v prostor vnesli kontrastno barvno kombinacijo.

3. VELIKOST PROSTORA

 

Če barvamo  majhen  prostor in ga želimo optično povečati, potem izberimo svetlejše odtenke. Če pa želimo ustvariti manjši in intimnejši ambient, so primernejši temnejši odtenki.

4. SVETLOBA 

 

Vedeti moramo, kako je prostor,  ki ga bomo prepleskali, osvetljen. Enak odtenek barve deluje popolnoma drugače ob naravni svetlobi kot ob umetni svetlobi. Ob rumeni svetlobi vsi odtenki postanejo bolj topli, medtem ko lahko modra LED-svetloba naredi topel odtenek hladnejši in modrikast. Več kot je v prostoru naravne svetlobe, bolj realen bo odtenek.

5. PSIHOLOGIJA ODTENKOV 

 

Barve imajo močan vpliv na nas. Če želimo v prostor vnesti energijo in živahnost, potem so rumeni in oranžni odtenki prava izbira. Če pa želimo ustvariti umirjen in bolj hladen prostor, potem izbirajmo med odtenki modrega spektra barvne lestvice.

6. TESTNI VZOREC 

 

Vzorec barve nanesemo na manjšo površino stene ali na list papirja in ga nalepimo na steno. Tako bomo lažje dobili občutek, ali je to res pravi odtenek.

 

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si