Prednosti kopalnic brez ploščic

Gradnja ali obnova kopalnice graditeljem predstavljata prav poseben izziv. Kopalnica je prostor, kjer se naš dan zjutraj začne in pred spanjem tudi konča.

V novogradnjah kopalnici že pri načrtovanju in oblikovanju prostorov posvečamo vedno več pozornosti, saj si želimo urediti sodoben ambient, ki nam bo pomenil veliko več kot prostor, namenjen zgolj higieni. Tudi tiste, ki ste se svoje kopalnice v hiši ali stanovanju že naveličani in si želite, da bi bila prostornejša in svetlejša, pa vas od sanacije odvrača zamudni poseg z menjavo neprivlačnih keramičnih ploščic z neestetskimi fugami ali bordurami ter z vsem neredom vred, naj takoj pomirimo – danes si lahko z novimi JUB-ovimi materiali in z manjšimi gradbenimi posegi tudi v obstoječih bivalnih objektih ustvarite trendovsko kopalnico, ki bo postala priljubljen prostor za vašo sprostitev.

Da bi bila naložba za investitorja čim bolj ekonomsko upravičena, je potrebno pred izvedbo pripraviti premišljen načrt, v katerem bodo upoštevani vsi elementi prenove ali gradnje, v prvi vrsti pa so to materiali, s katerimi bomo površine v prostoru obdali. Namesto keramičnih oblog manjšega ali večjega formata, med seboj ločenih z različnimi širinami fug, ki so bile modne pred desetletji, lahko danes z vodo in vlago obremenjene prostore izberete ’topping’ ali "smooth" dekorativno obdelavo sten. To praktično pomeni, da si lahko omislite kopalnico s stenskimi površinami povsem brez keramičnih oblog, na katere se nanese le ustrezne dekorativne notranje barve.

V JUB-u smo razvili tri izdelke iz skupine HYDROSOL, ki nudijo optimalno hidroizolacijo in hkrati odlično dekorativno obdelavo sten, enostavno za vzdrževanje in odporno na mehanske poškodbe. Takšna obdelava sten ni zgolj trenutni‚ modni‘ trend, saj ima pred klasičnim sistemom keramičnih oblog še veliko drugih prednosti.

Optimalna hidroizolacija

Osnovno hidroizolacijo naredimo podobno kot pri klasični izvedbi. V enokomponentno vodotesno maso HYDROSOL Express 1K vtopimo tesnilne trakove in manšete in jo nanesemo na vse vertikalne in horizontalne površine.

   
Slika 1: Na vse stike in preboje je potrebno v prvi sloj hidroizolacije vtopiti tesnilne trakove in manšete. Zatem nanesemo HYDROSOL Express 1K še na vse ostale (stenske in talne) površine v sloju debeline vsaj 1 mm.

Za naslednji sloj uporabimo dekorativno vodoodbojno maso HYDROSOL Decor base, ki jo lahko niansiramo v več kot 500 odtenkov po JUB-ovi barvni karti (JUMIX). Za izvedbo dekorativnih tehnik lahko maso niansiramo v enem ali dveh odtenkih in jo z enostavno tehniko nanesemo na steno. Za bolj gladko in enobarvno površino bo potreben nanos sloja osnovne mase HYDROSOL Decor base, sledi le še barvanje stene z notranjo barvo JUPOL Strong v želenem odtenku.

Prednost: Pri montažni izvedbi kopalnice z mavčno kartonskimi ploščami lahko že stike med ploščami obdelamo z dekorativno vodotesno maso HYDROSOL Decor base in si tako zagotovimo trajnoelastičen stik, ki bo prenesel precej večje obremenitve kot klasičen sistem.

    
Slika 2: Izdelava HYDROSOL Decor toppinga z maso  HYDROSOL Decor base.
Slika 3: Za gladke stene priporočamo tehniko HYDROSOL Decor smooth, kjer je potrebno  površine izravnati z dekorativno vodotesno maso HYDROSOL Decor base in jih nato  le še prebarvati.
Slika 4: Nanos premaza HYDROSOL  Polyurethan 2K dodatno zaščiti površino.

Za zaključek nanesemo čez površino HYDROSOL Polyurethane 2K, visokoodporni poliuretanski dvokomponentni brezbarvni polmat premaz, ki površino zaščiti pred mehanskimi poškodbami in ji hkrati nudi še dodatno vodotesno zaščito.

Prednost: Če nanesemo HYDROSOL Polyurethane 2K še čez silikonsko ali MS polimerno maso, bo to tesnilni masi podaljšalo življenjsko dobo, jo obenem zaščitilo in zmanjšalo možnost pojava alg in plesni. Slika 5: Zaradi svojih odličnih hidrofobnih lastnosti HYDROSOL Polyurethane 2K omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje.

Pomembnost ustreznih materialov

Zmotno je prepričanje, da ob nanosu ustreznega zaključnega premaza rešimo vse težave z vodoodbojnostjo želene površine. Zavedati se moramo, da mora biti prav vsak izdelek, ki ga nanašamo na osnovni omet ali na mavčno kartonsko montažno konstrukcijo, vodotesen oziroma povsem vodoodbojen. Naj uporabimo še tako dober zaključni premaz, kot so latex barve ali poliuretanski ali epoksidni premazi, bo voda v nasprotnem primeru vseeno našla pot do spodnjega sloja, ki se bo začel mehuriti in odstopati.

  
Slika 5: Zaradi svojih odličnih hidrofobnih lastnosti HYDROSOL Polyurethane 2K omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje.
Slika 6: Če uporabimo pod pralno barvo navadno izravnalno maso, se bo zaključni sloj kmalu začel mehuriti in odstopati.

Enostavnost sanacije

Sanacija kopalnice in ostalih površin, izpostavljenih vodi in vlagi, je vedno zamudna, hrupna, prašna in draga. V primeru, da je obstoječa keramična obloga še vedno dobro pritrjena na podlago (se ne kruši ali odstopa), lahko kopalnico enostavno, hitro in ugodno saniramo s preplastitvijo. V tem primeru je ključna komponenta sistema specialni premaz AKRINOL Super grip. Čez obstoječo keramično oblogo nanesemo AKRINOL Super grip, premaz za gladke in nevpojne površine, ki bistveno poveča hrapavost podlage in poveča oprijem ter tako olajša nanašanje naslednjega sloja na površino. Če je bila na objektu narejena ustrezna hidroizolacija, lahko nanesemo na površino samo še dekorativno vodoodbojno maso HYDROSOL Decor base, sicer pa moramo površine najprej premazati s hidroizolacijo HYDROSOL Express 1K, v katerega vtopimo še tesnilne trakove in manšete, za zaključek pa na ta sloj nanesemo še dekorativno maso, ki jo lahko niansiramo ali pa površino samo izravnamo.

V primeru, da nam izbran barvni odtenek ali dekorativna tehnika na stenski površini ni več všeč, jo enostavno prebarvamo ali za obdelavo izberemo drugo dekorativno tehniko. Prav tako so – če jih primerjamo s klasičnim sistemom s keramičnimi oblogami - naknadna sanacijska dela in prenove inštalacij veliko bolj enostavne.

Slika 7: Hitra, enostavna in cenovno ugodna sanacija kopalnice po novih trendih.

HYDROSOL EXPRESS hidroizolacija pod keramičnimi oblogami
HYDROSOL EXPRESS hidroizolacija pod keramičnimi oblogami
HYDROSOL Renovation za hitro obnovo kopalnice
HYDROSOL Renovation za hitro obnovo kopalnice
Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si