Psihologija barv in barve v prostoru

Barve vplivajo na delovanje našega uma in na naša čustva. Osredotočajmo se na barve, ki nam prinašajo blagodejne vplive.

Pomen svetlobe

V vsakem osvetljenem prostoru nas obdajajo predmeti in materiali različnih barv, ki jih brez svetlobe ne bi videli. Iz istega vzroka je učinek obarvanosti prostora odvisen od različnih svetlobnih izvorov. Ponavadi je težko spremeniti arhitekturne podrobnosti prostora, vendar lahko s premišljeno uporabo barv in svetlobe osvetlimo vsa temna področja v stanovanju. Pri načrtovanju barvne kombinacije posameznega prostora vedno upoštevamo tudi naravno in umetno svetlobo v samem prostoru .

Optični učinki barve v prostoru

Z barvo lahko pričaramo posebno vzdušje ter z njo poudarjamo ali prikrivamo dejansko velikost prostora. Izbira toplih barv navidezno zmanjšuje dejansko velikost prostora ter zbližuje elemente v prostoru, medtem ko hladne barve navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo.

Zato v JUB-u svetujemo:

 • Majhen, temen prostor lahko optično povečamo s hladnimi svetlimi toni (še posebno s svetlo modro), z belim stropom, ki daje vtis prostornosti in zraka. Na drugi strani pa lahko večje prostore optično zmanjšamo ter jih naredimo bolj osebne s stenami v toplih, temnejših ali različnih barvah, z velikimi vzorci in kombinacijo različnih materialov in vzorcev.
 • Dolg prostor lahko navidezno skrajšamo s prebarvanjem najbolj oddaljene stene v temnejšem tonu, ali če jo prebarvamo s toplo barvo, ki jo optično približa. Ravno obratno kratek prostor optično podaljšamo, če končno steno pobarvamo s svetlo barvo ali na njo postavimo ogledalo.
 • Visok strop deluje nižji v svetli topli barvi, učinek pa je še večji, če je prebarvan s temno toplo barvo.

Psihološka moč barv

Barve imajo moč, saj vplivajo na naše razpoloženje. Pri tem je osebni odnos do barv vsakega posameznika odvisen od številnih dejavnikov, kot so njegov značaj, starost, spol, razpoloženje, moda,... Vsak od nas ima svoj spekter priljubljenih barv, ki izražajo njegovo osebnost in vplivajo na počutje. Doživljanje barv je tako odvisno od naše naklonjenosti do posameznih barv, vrste in intenzivnosti svetlobe (dnevna ali umetna svetloba, intenziteta osvetljenosti prostora), biološkega ritma (barve zjutraj doživljamo drugače kot zvečer),...

Za sestavljanje barvnih kombinacij v prostoru je tako dobro poznati nekaj osnovnih značilnosti barv:

 • Rumena barva predstavlja kreativnost in izžareva vedrost in svetlost, zaradi česar rumene barve povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo. 
 • Zelena je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Izbrani zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo.
 • Modra izžareva modrost in razvoj. Povezuje nebo in vodo ter nas vodi v razmišljanje, svobodo in globino. Poznamo jo tudi v vlogi avtoritete, čistoče ter zaščite.
 • Oranžna pomaga vzpodbujati ustvarjalnost ter hkrati odseva udobje, okus, aktivnost, komunikacijo ter navdih.
 • Vijolična je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja, prestiža, ženskosti ter hkrati nežnosti.
 • Rdeča barva deluje strastna, drzna ter hkrati nevarna. Pomeni energijo, vitalnost, hitrost, dinamičnost.
 • Rožnata deluje barva zabave, igrivosti, pozitivizma, nežnosti in ženskosti.
 • Zlata in srebrna izražata hlad in dragocenost ter temu posledično predstavljata prestiž.

JUB Home painter

Vstopite

Barvna karta

Oglejte si
Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si