DECOR Travertino marmorin - videz kamnitih blokov

S tehniko TRAVERTINO Marmorin se približamo videzu kamna, v katerem so vidne delne neravnine in praznine na površini, mestoma pa so opazne drobne luknjice v reliefu. Površina je pol matirana z vidnimi sledmi reliefa vzorca.

Tehnika Travertino marmorin
Priprava in postopek izdelave

Priprava podlage

 1. Predbarvanje: podlaga suha, čvrsta, brez madežev, olj in podobnih nečistoč. Zagotovimo barvno egalnost površine, po potrebi predbarvamo, da dobimo enovit barvni ton podlage. Uporabimo belo barvo.
 2. Glajenje podlage: z JUBOLIN kitom (JUBOLIN, P25 ali P50), z nerjavečo gladilko.
 3. Brušenje površine: odprašitev delcev s sesanjem ali fino metlico.
 4. Impregnacija: z AKRIL Emulzijo (1:1).

Postopek izdelave

Nanos Marmorina

 

Marmorin nanesemo z gladilko, velikost obdelovane površine je 0,5-1 m2. Debelina nanosa je ~2-3 mm. Marmorin se ne sme zasušiti, preden se ne oblikuje strukture vzorca.

Oblikovanje strukture Marmorina

 

Površina mora biti še vlažna, uporabimo dekorativno ščetko. Z njo ustvarimo videz luknjičavosti površine. Na še vlažen Marmorin z dekorativno ščetko pravokotno na površino odtisnemo vzorec luknjic v vodoravno valovitih prehodih. Struktura luknjic naj ne presega 1/3 celotne površine. Gostota vzorca je odvisna od željene končne slike.

Poravnava debeline

Debelino rahlo poravnamo z nerjavečo gladilko, še v vlažnem, ko material že deloma »zategne«. Podlaga vpije del tekočine, tako se površinski nanos Marmorina zgosti. Previdno, da ne zapolnimo preveč luknjic, plosko pogladimo izstopajoče vršičke na površini, obenem pa z gladilko ustvarimo lisavost površine, kot posledica »lepljenja« med gladilko in Marmorinom. Ostanejo nam mesta (~1/3 površine), kjer gladilka ne spremeni strukture vzorca.

Oblikujemo vzorec kamnitih blokov

Vzorec oblikujemo z »zarezovanjem« v površino Marmorina. Površina naj bo suha na otip, obenem pa še vedno mehka. Označimo vzdolžno in nato navpično. Z izravnalno letvijo in orodjem za zarezovanje zarežemo po označenem vzorcu. Ko se površina zasuši, poglobimo in popravimo zareze z brusnim papirjem oznake 100-150. V primeru poškodbe do podlage to lahko popravimo z redčenim Marmorinom (do 20% z vodo).

Nanos Marmorin Shine

Ko je Marmorin popolnoma suh, površino nežno pogladimo z nerjavečo gladilko ali široko nerjavečo lopatico. Površina je deloma matirana, s komaj opaznimi sledmi leska. S sintetično krpo nanesemo Marmorin Shine.

Orodje in material

Orodje

 • valjček
 • čopič
 • nerjaveča zaobljena gladilka
 • nerjaveča lopatica
 • izravnalna letev
 • zarezno orodje (lahko tudi izvijač)
 • sintetična krpa

 Material

 • DECOR Marmorin
 • JUPOL Gold
 • JUBOLIN kit (P25, P50)
 • DECOR Marmorin shine
 • AKRIL Emulzija

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si