Sončna prihodnost z novo sončno elektrarno

Obstoječim proizvodnih kapacitetam se je v preteklem tednu pridružila nova sončna elektrarna v našem obratu v Novi vasi.

Sončno elektrarno, ki smo jo pred kratkim zagnali, je za nas v preteklem mesecu zgradil GEN-i Sonce. Postavili smo jo na strešnih površinah dveh večjih skladiščnih prostorov in ima inštalirano moč 360 kW. Ocenjena letna proizvodnja znaša 400 MWh, kar je približno toliko električne energije, kot je v celem letu porabi 200 štiričlanskih gospodinjstev in predstavlja 15 % vseh potreb po električni energiji v obratu. V elektrarni na Blokah bomo proizvedli 2 x toliko električne energije, kot je proizvedemo v Dolu, čeprav je močnejša od te v Dolu le za 75 %. Razlog je predvsem v večjem številu sončnih ur na Blokah ter hladnejšem vremenu, ker je izkoristek električne elektrarne v hladnejšem okolju boljši.

Naložba v izgradnjo sončne elektrarne je znašala 260.000 €, od tega je 20 % celotne višine naložbe sofinanciral Eko sklad. Računamo, da se bo naložba v izgradnjo sončne elektrarne povrnila v šestih letih

V zadnjih letih so cene panelov drastično padle, zato je gradnja sončnih elektrarn v Sloveniji ponovno dobila zagon. Morda se za izgradnjo in sončno prihodnost navduši še kakšen Jubovec oz. solarni zanesenjak iz lokalnega okolja.

 

 

 

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si