Kaj še vpliva na izbor odtenka?

Svetloba in barve

Učinek obarvanosti prostora je odvisen od različnih virov svetlobe. S premišljeno uporabo barv in svetlobe lahko osvetlimo vsa temna in zakrita področja v stanovanju. Vedno pa je pomembno, da pri načrtovanju barvne kombinacije posameznega prostora upoštevamo naravno in umetno svetlobo v samem prostoru.

Pri izbiri barv moramo vedeti, da nanje vplivata tako naravna kot tudi umetna svetloba. »Vsaka barva odseva v prostor. Manj je naravne svetlobe, bolj bo barva odsevala. Primer: če imamo modro steno, moramo vedeti, da bo ta modrikasti odtenek odseval tudi na bele stene in bodo videti modrikaste. Če ne želimo preveč hladnega ambienta, je dobro, da v temačnih prostorih izberemo rožnate, marelične odtenke, ki dodajo toplino.

svetloba in barve v prostoru
svetloba in barve v prostoru

Vsaka umetna svetloba občutno spremeni barvo, še posebej, če za osvetlitev izberemo toplo svetlobo, ki ima rumenkast podton. To pomeni, da bodo zvečer, ko so luči prižgane, te barve bolj žarele. Zaradi rumenkastega podtona bodo delovale drugače kot pri dnevni svetlobi.

učinek svetlobe v prostoru

Optični učinki barve v prostoru

V splošnem velja, da izbira toplih barv navidezno zmanjša velikost prostora ter zbliža elemente v prostoru, medtem ko hladne barve navidezno povečajo prostor ter oddaljujejo elemente.

Denimo, če želimo povečati majhen, temen prostor, lahko to storimo tako, da ga pobarvamo s svetlimi, a hkrati hladnimi toni. Nasprotno, če želimo prostor optično zmanjšati, moramo poseči po toplih barvah.

Prav tako lahko prostore optično znižamo ali zvišamo. Če strop pobarvamo s svetlimi barvami, npr. z belo, bo prostor optično višji. Prostor, ki pa se nam zdi previsok, pa lahko optično znižamo tako, da ga pobarvamo v temnejši odtenek.

optični učinek barve v prostoru
optični učinek barve v prostoru 2

Z barvo lahko poudarimo ali prikrijemo dejansko velikost prostora. Tako lahko denimo dolg hodnik »skrajšamo«, da na koncu hodnika uporabimo močno barvo ali obesimo sliko, ki privlači naš pogled.

Pri kombiniranju barv v stanovanju moramo paziti, da ne pretiravamo in da prostora ne preobremenimo z barvami in vzorci. Kar naenkrat je lahko vsega preveč, če ni več stene, na kateri bi si lahko spočili oči.

V zelo majhnih sobah odsvetujemo uporabo kombinacije več barv na stenah v istem prostoru. Dovolj je ena sama ali pa bela z barvnimi dodatki. Pri slednjih si lahko pustimo veliko ustvarjalne svobode in oblikujemo zelo pisan ambient.

kombiniranje barv v prostoru
blop

Sorodne vsebine