Več kot 10.000 najljubših barv JUPOL Gold

Prostore v katerih bivamo, lahko z barvami obogatimo, estetsko urejamo in si jih prilagodimo glede na lastne želje.

 

Dobro pa je o barvah tudi nekaj vedeti, da si klime, v kateri bivamo, ne skvarimo. Doživljanje barv je odvisno od več dejavnikov: nianse barvevelikosti pobarvane površinevrste svetlobe in našega splošnega počutja.

Niansa

Barve vplivajo na delovanje našega uma in na naša čustva. Osredotočajmo se na barve, ki nam prinašajo blagodejne vplive.

BELA Barva ozadja, ustvarja občutek hladu in zračnosti.
RUMENA Najbolje se obnese v kuhinjah z jedilnico, dnevnih sobah, delovnih (učnih) prostorih ter prostorih za rekreacijo. Ni primerna za spalnice,  prostor poživi, posvetli, doda toplino.
ORANŽNA Enako kot rumena, le da ni primerna za delovne sobe in pisarne ter spalnice; daje občutek opore, prijateljstva, krepi samospoštovanje ter spodbuja apetit.
RDEČA Najprimernejša za jedilnice, saj spodbuja živahnost in družabnost ter povečuje željo po hrani, se pogosto uporablja tudi v restavracijah, otroških igralnicah telovadnicah … Enostavno poživlja, prostor bogati, a ga na videz zmanjša. Ni primerna za spalnice, študijske sobe, delavnice, šolske razrede, pisarne, čakalnice v bolnicah …
VIJOLIČNA Vijolična barva je primerna za spalnice, kopalnice in prostore v katerih se sproščamo, meditiramo. Uporablja naj se za dodatke in manjše površine, saj prinaša umiritev in duševno ravnotežje.
ZELENA Najprimernejša za dnevne sobe in spalnice, delovne prostore v katerih sta živčnost in stres vsakodnevni pojav, kjer je prisotna napetost, saj umirja in ohlaja. Ni primerna v telovadnicah in hladnih prostorih.
MODRA Primerna za spalnice, kopalnice, tudi delovne sobe … najbolj za prostore, ki so namenjeni sprostitvi. Ustvarja hladen in zračen prostor.  Ni primerna za jedilnice, prostore za zabavo, rekreacijo, kletne prostore.

VELIKOST  POVRŠINE 

Če izbiramo nianso, na podlagi majhnih lističev iz barvne karte, nam na majhnem listku barva deluje prijetno in všečno. Ko pa s to barvo prebarvamo steno, dnevno sobo ali morda fasado, pa ta odtenek lahko zaznamo drugače.

Če izberemo intenziven/nasičen odtenek, bo na večji površini deloval še bolj intenziven. Če izberemo zelo svetel odtenek, bo na večji površini deloval še svetlejše. Zato je odtenke pred barvanjem priporočljivo preveriti na večji površini (vsaj 15x15cm, lahko tudi več).

VRSTA SVETLOBE 

Potrebno je upoštevati, da ima velik vpliv na barvo tudi sama svetloba. S premišljeno uporabo barv in svetlobe lahko osvetlimo vsa temna področja v stanovanju.

V prostoru z dobro naravno ali umetno osvetlitvijo si tako lahko privoščimo tudi izbiro bolj živahnih ali temnih barvnih tonov. Celo v manjšem prostoru z dobro naravno osvetlitvijo si lahko samozavestno privoščimo kombiniranje temnejših ali živih barvnih odtenkov saj prostor zaradi obilice svetlobe vseeno ne bo deloval utesnjeno.

POČUTJE 

Barve imajo moč, saj vplivajo na naše razpoloženje. Pri tem je osebni odnos do barv vsakega posameznika odvisen od številnih dejavnikov, kot so njegov značaj, starost, spol, razpoloženje, moda …

Naše trenutno počutje igra veliko vlogo pri  izbiri barve, zato je pametno izbirati odtenek kadar smo umirjeni in dobre volje. Nikakor ni dobro izbirati barvo ob poni luni ali pa na dan, ko smo utrujeni, živčni ali pod stresom, kajti barve ob takih dnevih  zaznavamo drugače.

Barve so eden pomembnejših gradnikov oblikovanja prostora, tako na področju arhitekture kot notranje opreme in imajo na človeka velik vpliv. K izboru popolnih barvnih odtenkov vodijo tako pravila likovne teorije, kot osebno doživljanje vsakega posameznega uporabnika.

Pri oblikovanju prostora gre običajno za kombiniranje talnih oblog, pohištva, tekstilov ter dodatkov, vsi ti elementi pa se ponašajo vsak s svojim barvnim tonom. V primerjavi s pohištvom, ki so na trgu na voljo v omejenih barvnih različicah, daleč največ svobode pri izbiri popolne barvne nianse dopuščajo stene. Notranja stenska barva JUPOL Gold je na voljo v več kot 10.000 barvnih odtenkih in zagotovo boste našli najbolj primernega tudi za vaš ambient! Odtenki zajemajo celoten spekter barvnega kroga, variirajo tudi po kromatičnosti, niansiranje pa je mogoče po barvni karti JUB Favourite feelings, barvnih lestvicah RAL in NCS ter tudi z DIPI koncentrati.

JUPOL Gold advanced

Visoko pokrivna notranja pralna barva

Za vse bolj obremenjene notranje prostore, kjer se zahteva tudi vrhunski estetski videz prebarvane površine.

blop

Sorodne vsebine