Sorodna ali analogna harmonija

Sorodna barvna shema vključuje tri barve, ki se nahajajo druga poleg druge na barvnem krogu. Dva odtenka sta osnovni barvi, tretji pa je njuna mešanica.

Uravnoteženje vseh treh odtenkov

Da bi ustvarili občutek ravnovesja v prostoru, ki ga opremljamo, moramo vse tri odtenke uravnovesiti tako, da jim določimo vloge in razmerja.

Uporabimo lahko pravilo 60–30–10. Najprej izberemo glavno barvo, ki bo v prostoru prevladovala in drugo barvo, ki jo bo dopolnjevala. Zadnjo barvo pa bomo uporabili le za poudarke.

Ko se odločamo za barvno shemo s tremi različnimi barvnimi odtenki, se lahko zgodi, da bo prostor prenasičen. Zato ne priporočamo uporabe preveč intenzivnih odtenkov, temveč raje njihove bolj zadržane različice.

Z dodajanjem nevtralnih tonov osnovnim barvam lahko zagotovimo bolj umirjeno barvno shemo.
To lahko storimo tako, da dodamo:

  • belo – odtenek posvetlimo;
  • črno – odtenek potemnimo;
  • sivo – odtenek postane manj intenziven oz. čist;

Enak učinek dosežemo tudi z dodajanjem nevtralnih elementov v prostor: bela stena, belo pohištvo, črna preproga, siva tkanina in podobno. Vse to nam pomaga uravnotežiti zasnovo, medtem ko barve lepo izstopajo in dodajo živahnost prostoru.

Sorodna ali analogna harmonija v prostoru
Kombinacija pastelnih sorodnih tonov oblikuje topel in eleganten ambient.
Sorodna ali analogna harmonija
Sorodni pudrasti in umazani roza odtenki so zelo dobrodošli v modernih interiejih. V kombinaciji se zelo obnesejo v vseh prostorih našega doma, tudi v otroških sobah.
blop

Sorodne vsebine