Psihologija barv v prostoru

Bela

Bela barva simbolizira čistost, sterilnost in nedolžnost. Bivalni prostor osvetli in mu doda občutek prostornosti. Je najpogosteje uporabljena barva, saj ustvarja občutek zračnosti. Pretirana uporaba bele barve lahko deluje sterilno, klinično in hladno. Bela barva je primerna za vse prostore, jo je pa priporočljivo kombinirati z drugimi barvami.

Rumena

Rumena barva simbolizira sonce, veselje in toplino, zato je odlična za poživitev in posvetlitev prostorov. V ambientu ustvarja občutek optimizma in pozitivnosti. Ima namreč sposobnost, da nas naredi vesele in nam podari energijo. Rumena barva spodbuja presnovo, zato jo je smiselno uporabiti v kuhinji ali jedilnici, pa tudi v dnevni sobi, saj spodbuja sproščenost in družabnost. Rumena je zelo močna barva, zato je ne gre uporabiti na vseh stenah, temveč z njo obarvamo manjše površine. Če pa jo želimo uporabiti na večjih površinah, izberimo svetlejši odtenek.

Oranžna

Oranžna je barva ustvarjalne energije, ki v človeku vzbuja občutek navdušenja in topline. V kuhinji, jedilnici ali dnevni sobi oranžna barva pričara toplo vzdušje, v bolj umirjenih, zemeljskih odtenkih pa je primerna tudi za spalnico. Pri opremljanju doma se večkrat odločamo za temnejše odtenke, žgane ali bakrene, ki so videti privlačni in bogati.

Rdeča

Rdeča je barva skrajnosti – strasti, ljubezni, nevarnosti in jeze. Rdeča je energična, dinamična in junaška barva, lahko pa daje tudi vtis agresivnosti in prepirljivosti. V domu je rdeča barva najprimernejša za kuhinje in jedilnice, saj spodbuja živahnost in družabnost ter željo po hrani. Če jo uporabimo blizu vhodnih vrat oz. v predsobi, z njo izražamo dobrodošlico. Za spalnico v rdečih odtenkih se odločimo, če želimo prostoru vdahniti strast.

Roza

Svetlo rožnata simbolizira ženstvenost, nežnost in materinstvo. Močnejši odtenki rožnate, ki vsebujejo več rdeče barve, simbolizirajo strast in samozavest. Umirjeni odtenki rožnate so priljubljeni in pomirjujoči odtenki ter primerni za skoraj vse prostore. Nežno rožnati odtenki nikakor ne smejo manjkati v dekliških sobicah.

Vijolična

Vijolična je barva razkošja, moči, magije in duhovnosti. Rdeče vijolični odtenki v prostoru dajejo občutek topline, modro vijolični pa imajo hladnejši učinek. Ker daje vijolična tudi občutek duhovnosti in umirjenosti, jo lahko uporabimo v sobah za sproščanje, meditacijo ter v spalnici, a le v nežnejših odtenkih. Vijolična je primerna tudi za dodatke in manjše površine, saj prinaša umiritev in duševno ravnotežje, v manjših količinah pa je primerna za kreativna okolja.

Modra

Modra barva predstavlja vodni element, bistrino, čistost, prenovo in umirjenost, zato je primerna za stene v sobah, kjer se učimo, snujemo nove ideje ali načrtujemo prihodnost. Odlično se poda tudi v kopalniške ambiente. Nežne odtenke modre barve izberimo za otroško sobo, če želimo ustvariti prostor, ki naj bo umirjen in zračen. Modra barva spodbuja komunikacijo, zato je idealna izbira za skupne prostore.

Zelena

Zeleni toni predstavljajo svežino in naravo, rast, zdravje, srečo, mladost in plodnost. Ta barva pomirja, spodbuja proces zdravljenja in na videz pomladi katerikoli bivalni prostor. Svetlo zelena je sveža in profesionalna barva, temnejši odtenki zelene pa delujejo sproščeno in športno, tudi trendovsko. Zeleno lahko uporabimo v vsakem prostoru, najprimernejša pa je za dnevne sobe, spalnice in delovne prostore.

Rjava

Rjava je barva, ki jo povezujemo z zemljo. Je zanesljiva, uvidevna in vredna zaupanja. Je topla in zemeljska, vendar pa je lahko hkrati tudi dolgočasna. Barva simbolizira prizemljenost, pristnost, moč in zanesljivost. Daje nam občutek domačnosti, udobja ter ugodja, zato jo lahko uporabimo v dnevni sobi ali jedilnici.

Siva

Siva je »nova bela«. Siva simbolizira umirjenost, dostojanstvo in avtoriteto. Zaradi svoje nevtralnosti se odlično poda v vsak bivalni prostor. Če se odločimo za temnejši odtenek sive, z njim obarvajmo le eno steno, svetlejši odtenek pa lahko uporabimo na vseh stenah. Svetlo siva deluje sveže, moderno, prostor posvetli in se odlično dopolnjuje z drugimi barvami.

Črna

Črna je magična barva, ki ob pravilni uporabi deluje izjemno elegantno. V zmernih količinah in zanimivih nevtralnih kombinacijah deluje svetovljansko in razkošno. Če je črne barve preveč, prostor potemni in ustvari mračno in dušeče vzdušje. Prav zato oblikovalci priporočajo, da črne stene popestrimo s svetlimi dodatki in lesom.

blop

Sorodne vsebine