Enotonska ali monokromatska harmonija

Ko se odločamo za barvno kombinacijo svojega doma, je potrebno poleg sten upoštevati tudi pohištvo, talne obloge, dekoracijo, zavese, svetila in podobno. Če se odločimo za monokromatsko barvno paleto, bomo vse naštete elemente uskladili brez večjih težav.

Kako deluje monokromatska barvna shema?

Monotonost enobarvnega prostora lahko razbijemo z dodajanjem vzorcev in tekstur.

Čeprav je poudarjanje enotnosti ena od prednosti monokromatske barvne sheme, lahko včasih deluje preveč enostavno ali dolgočasno, še posebej, če so pohištveni elementi v vašem prostoru preveč podobni drug drugemu.

Da bi se izognili preveliki monotonosti in “sterilnosti” prostora, je zelo priporočljivo, da se poigramo tudi s teksturami in z različnimi vzorci. Dodatek različnih tekstur in vzorcev, ki sodijo v isto barvno skupino, je najlažji in pogosto najcenejši način za dodajanje vizualne zanimivosti prostora. Govorimo o preprostem načinu, kako denimo okrasne blazine in pletena volnena odeja poživijo enobarvni kavč, leseni stoli in leseni dodatki pa belo kuhinjo.

Uporabimo lahko tudi različne materiale, ki lepo dopolnijo enobarvni videz prostora.

V interierju so zelo dobrodošli različni materiali: detajli iz medenine ali naravnega lesa, kristalne vaze, tkanina s teksturo, umetno krzno ali kamen.

monokromatska harmonija
Dodajanje medeninastih dodatkov in pletene preproge k osnovni pastelni barvni shemi pripomorejo k vizualni zanimivosti prostora
Dodajanje dekorativnih tehnik

Pri monokromatski shemi so zelo dobrodošle tudi različne stenske dekorativne tehnike.

monokromatska harmonija temna
Igra različnih materialov, vzorcev in tekstur ustvarja različne dimenzije sivih odtenkov, ki prostor naredijo eleganten
blop

Sorodne vsebine