Kontrastna ali komplementarna harmonija

Nasprotja se privlačijo. Komplementarni barvi sta tisti, ki si na barvnem krogu stojita nasproti. Najbolj prijeten učinek bomo dosegli, če združimo toplo in hladno barvo, denimo zeleno z rdečo, saj bomo tako ustvarili še večji kontrast.

Tudi pri tej odločitvi priporočamo, da eno barvo izberete kot prevladujočo, njej komplementarno barvo v svetlejših in temnejših tonih pa zgolj za detajle ali poudarke. Ta kombinacija barv pritegne največ pozornosti.

Kombinacija nasprotujočih si odtenkov zelene in rdeče ustvarja zanimive in intenzivne kontraste. Če pa med seboj kombiniramo bolj pastelne ali umazane odtenke, so kontrasti manj intenzivni in zato ustvarjajo prijetnejši ambient. Zaradi intenzivnosti kombinacije nikoli ne barvamo vseh sten v prostoru, temveč le eno ali dve, ostale stene pustimo bele.

Zelo vpadljiva in drzna je tudi kombinacija rumene in vijolične.
Razširjena komplementarna shema

Tovrstno barvno ujemanje je nadgradnja komplementarne sheme, le da pri njej ne uporabimo zgolj dveh barv, ki sta si nasproti, temveč na eni strani tudi sosednje (analogne) barve. Tudi s takšno kombinacijo boste dosegli zelo kontrasten učinek, vendar pa bo prostor kljub živahnosti deloval nekoliko bolj umirjeno.

Razširjena komplementarna shema
blop

Sorodne vsebine