6 korakov do prave izbire odtenka

Pri kombiniranju barv v stanovanju moramo paziti, da ne pretiravamo in da prostora ne preobremenimo z barvami in vzorci. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri barv.

6 korakov do izbire odtenka

Najljubši odtenki

Pri opremljanju doma uporabimo odtenke, ki so nam všeč in ki jih vedno znova izbiramo v vsakdanjem življenju, denimo pri oblekah, slikah, fotografijah in podobno. Če se dobro počutimo, ko smo obdani s toplimi odtenki v oranžnih ali rumenih tonih, je to zagotovo prava smer.

 

Kontekst

Za vodilo uporabimo obstoječe pohištvo, dekorativne izdelke, denimo slike, blazine, zavese in ostale elemente, ki opredeljujejo prostor. Glede na obstoječe barve v prostoru se lahko odločimo, ali bomo prostor prepleskali v istih tonih ali bomo v prostor vnesli kontrastno barvno kombinacijo.

 

Velikost prostora

Če barvamo majhen prostor in ga želimo optično povečati, potem izberimo svetlejše odtenke. Če pa želimo ustvariti manjši in intimnejši ambient, so primernejši temnejši odtenki.

 

Svetloba

Vedeti moramo, kako je prostor, ki ga bomo prepleskali, osvetljen. Enak odtenek barve deluje popolnoma drugače ob naravni svetlobi kot ob umetni svetlobi. Ob rumeni svetlobi vsi odtenki postanejo bolj topli, medtem ko lahko modra LED-svetloba naredi topel odtenek hladnejši in modrikast. Več kot je v prostoru naravne svetlobe, bolj realen bo odtenek.

 

Psihologija odtenkov

Barve imajo močan vpliv na nas. Če želimo v prostor vnesti energijo in živahnost, potem so rumeni in oranžni odtenki prava izbira. Če pa želimo ustvariti umirjen in bolj hladen prostor, potem izbirajmo med odtenki modrega spektra barvne lestvice.

 

Testni vzorec

Vzorec barve nanesemo na manjšo površino stene ali na list papirja in ga nalepimo na steno. Tako bomo lažje dobili občutek, ali je to res pravi odtenek.

Nasvet

Na občutek svetlosti oziroma temnosti odtenka vpliva tudi barva ozadja oziroma sosednje barve. Zavedati se moramo dejstva, da nobena barva ne nastopa izolirano, temveč vedno v soodvisnosti z neko drugo barvo, ki pa nanjo seveda tudi vpliva. lz zanemarjanja tega dejstva izvira veliko nesporazumov in napak, ki se dogajajo pri izbiri barv ali barvne kombinacije v praksi. Barvni odtenek površine šest kvadratnih centimetrov na beli podlagi barvne karte deluje drugače kot na šestih kvadratnih metrih stene v sobi.

Če vam je všeč določen odtenek stene, ki ga opazite na inspiracijskih fotografijah v raznih revijah, ga vedno preverite tudi na barvni karti. Odstopanje med tiskanim odtenkom in realnim odtenkom je po navadi zelo veliko.

blop

Sorodne vsebine