Sorodna ali analogna harmonija

Sorodna barvna shema vključuje tri barve, ki se nahajajo druga poleg druge na barvnem krogu. Dva odtenka sta osnovni barvi, tretji pa je njuna mešanica.   

Da bi ustvarili občutek ravnovesja v prostoru, ki ga opremljamo, moramo vse tri odtenke uravnovesiti tako, da jim določimo vloge in razmerja. Uporabimo lahko pravilo 60–30–10. Najprej izberemo glavno barvo, ki bo v prostoru prevladovala in drugo  barvo, ki jo bo dopolnjevala. Zadnjo barvo pa bomo uporabili le za poudarke. 

Ko se odločamo za barvno shemo s tremi različnimi barvnimi odtenki, se lahko zgodi, da bo prostor prenasičen. Zato ne priporočamo uporabe preveč intenzivnih odtenkov, temveč raje njihove bolj zadržane različice. 

Z dodajanjem nevtralnih tonov osnovnim barvam lahko zagotovimo bolj umirjeno barvno shemo.

To lahko storimo tako, da dodamo:

belo – odtenek posvetlimo;

črno – odtenek potemnimo;

sivo – odtenek postane manj intenziven oz. čist.

 

Enak učinek dosežemo tudi z dodajanjem nevtralnih elementov v prostor: bela stena, belo pohištvo, črna preproga, siva tkanina in podobno. Vse to nam pomaga uravnotežiti zasnovo, medtem ko barve lepo izstopajo in dodajo živahnost prostoru.

Kombinacija vijolične in zemeljskih odtenkov je lahko zelo težka, zato je smiselno, da v prostoru prevladuje tudi velik del belih ali pastelnih sten in dodatkov.

Kombinacija  pastelnih sorodnih tonov oblikuje topel in eleganten ambient.

Pri zelo intenzivnih kombinacijah je priporočljivo, da vključimo nevtralne elemente v črno-belih ali sivih odtenkih, s čimer zagotovimo uravnoteženost ambienta.

V prostorih z zelo svetlim tlakom si lahko privoščimo kombinacijo bolj intenzivnih odtenkov. Leseni in medeninasti dodatki pa so vedno dobrodošel modni dodatek v ambientu.

Pri kombinacijah sorodnih odtenkov se lahko poslužujemo tudi različnih tekstur in vzorcev tako na steni kot na dekorativnih detajlih.

Kombinacija hladnih odtenkov (rumene, modre in zelene) praviloma deluje sveže in odpira prostor. Z dodajanjem  belih sten ali pohištva pa prostor naredimo še lahkotnejši.

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si