Enotonska ali monokromatska harmonija

Ko se odločamo za barvno kombinacijo svojega doma, je potrebno poleg sten upoštevati tudi pohištvo, talne obloge, dekoracijo, zavese, svetila in podobno.

Če se odločimo za monokromatsko barvno paleto, bomo vse naštete elemente uskladili brez večjih težav.

Kako deluje monokromatska barvna shema?     

  • Najprej izberemo eno osnovno barvo, ki bo zagotovila esenco zasnovanega prostora.
  • Nato dodamo še vsaj dva odtenka, ki prihajata iz istega barvnega tona. Dodamo barvo, ki bo za odtenek lažja oziroma svetlejša od osnovne barve, in eno barvo, ki bo temnejša oziroma globlja od obeh.

 

Ker vsi odtenki temeljijo na eni sami barvi, bomo v prostoru zlahka ustvarili sozvočje.

Monotonost enobarvnega prostora lahko razbijemo z dodajanjem vzorcev in tekstur.

Enobarven ambient lahko popestrimo z lesenimi dodatki pohištva, ki prevladujočemu sivemu tonu dodajo toplino.

Dodatek različnih tekstur in vzorcev, ki sodijo v isto barvno skupino, je najlažji in pogosto najcenejši način za dodajanje vizualne zanimivosti prostora.

Govorimo o preprostem načinu, kako denimo okrasne blazine in pletena volnena odeja poživijo enobarvni kavč, lesena jedilna miza in leseni dodatki pa belo kuhinjo.

Monokromatska shema v vijoličastem odtenku oblikuje celoten ambient. Svetel parket in pastelni dodatki pa razbremenijo preveliko zasičenost prostora.

Monokromatsko barvno paleto lahko dopolnite z drugo nevtralno barvo. Belo-črni poudarki dajo prostoru eleganco in pridih klasičnega.

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si