Obnova starega panja

Ste se odločili za dekorativno obdelavo starega in različnim vremenskim pogojem izpostavljenega čebeljega panja? 

Kjer so barvni premazi na leseni podlagi že deloma razpokani ali uničeni, je le te potrebno odstraniti in nadomestiti z novimi. Postopek obnove izvedemo v treh korakih:

 

1. Priprava podlage

2. Temeljni premaz

3. Zaključni premaz

 

 

 

1. Priprava podlage

  • Stare razpokane in odstopajoče premaze odstranimo z grobim brušenjem (priporočamo brusne papirje od P-80 do P120) ali z obžiganjem.

  • Sledi fino brušenje očiščenih površin (priporočamo brusne papirje od P-150 do P-220). 

  • Nerazpokane, dobro oprijete stare premaze le fino obrusimo (priporočamo brusne papirje od P-120 do P-180).

  • Pred barvanjem z lesenih podlag odstranimo maščobe, ostanke smole in ostale nečistoče. Uporabimo lahko čistilni alkohol ali kako drugo specialno sredstvo. Po razmastitvi vse površine obrišemo s suho bombažno krpo.

  • Morebitne napake - razpoke, vdrtine, vdolbine, ipd. popravimo z JUBIN Akrilin kitom za les.

  • Podlaga mora biti pred nanosom osnovnega premaza trdna, suha in čista, brez slabo vezanih delcev, prahu, mastnih oblog ali druge umazanije

 

      

 

2. Temeljni premaz

V primeru pokrivnega barvanja z JUBIN Decor Universal uporabimo temeljni premaz JUBIN Decor primer. Pred uporabo ga dobro premešamo in po potrebi razredčimo z vodo, vendar ne več kot 10 %, saj pokrivnost premaza in sposobnost blokiranja tanina in drugih v vodi lahko in hitro topnih snovi z redčenjem hitro pada. JUBIN Decor primer nanašamo s čopičem, s pleskarskim valjčkom ali z brizganjem, običajno v enem sloju, na trd les z visoko vsebnostjo tanina (hrast, kostanj, ipd.) in na grčav mehek les pa v dveh slojih. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo. Drugi nanos s finim brusnim papirjem rahlo prebrusimo, da odstranimo dvignjena lesna vlakna. Če JUBIN Decor primer nanašamo samo v enem sloju, brušenje opustimo in po potrebi obrusimo prvi sloj JUBIN Decor universal (dekorativnega premaza).

    

 

3. Zaključni premaz

3.1.    Pokrivno barvanje

Uporabimo barvo JUBIN Decor universal, ki jo pred uporabo le dobro premešamo in jo po potrebi do 5 % razredčimo z vodo, vendar ne več kot 10 %, saj pokrivnost barve z redčenjem hitro pada.

Barvo nanašamo v dveh slojih na suho in čisto površino s čopičem, s primernim pleskarskim valjčkom ali z brizganjem. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo. Kakršnokoli „popravljanje“ barve med barvanjem (dodajanje niansirnih sredstev, redčenje, ipd.) odsvetujemo.

  

 

3.2.    Transparentne barve za les

Uporabimo barvo JUBIN Lasur, ki jo pred uporabo le dobro premešamo in ga po potrebirazredčimo z vodo, vendar ne več kot 10 %, saj prosojnost premaza z redčenjem hitro raste.

JUBIN Lasur nanašamo v dveh slojih neposredno na suho in čisto površino s čopičem, s primernim pleskarskim valjčkom ali z brizganjem. Zaradi hitrega sušenja priporočamo nanos v pasovih brez prekinitev, morebitne kaplje takoj razmažemo, da se ne zasušijo. Če je potrebno, pred drugim nanosom premazano površino rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem, da odstranimo dvignjena lesna vlakna. Kakršnokoli „popravljanje“ premaza med barvanjem (dodajanje niansirnih sredstev, redčenje, ipd.) odsvetujemo.

     

 

Končni videz

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si