Kako ravnati, ko se premaz na lesu začenja luščiti?

Luščenje lesa je pojav, pri katerem se zgornji sloji odlepijo ali odstopijo od osnovnega lesa. Ta pojav je lahko posledica več dejavnikov, vključno z vlažnostjo, temperaturnimi spremembami, staranjem lesa, nepravilno izvedenimi premazi ali drugimi škodljivimi vplivi. Kako pa lesene površine, ki se luščijo, pravilno sanirati?

Vzroki za luščenje lesa

  • Vlaga: Pogosto izpostavljanje lesa visoki vlažnosti ali stiku z vodo lahko povzroči, da se vlaga vpije v les, kar vodi v luščenje zgornjih slojev.
  • Temperaturne spremembe: Pogosti prehodi med ekstremnimi temperaturami lahko povzročijo raztezanje in krčenje lesa, kar sčasoma povzroči luščenje.
  • Staranje: Les se skozi čas naravno obrablja in staranje lahko povzroči, da se zgornji sloji odlepijo ali odstopijo od osnovnega lesa.
  • Nepravilno izvedeni premazi: Uporaba premazov, kot so barve ali laki, na neustrezno pripravljen ali na vlažen les lahko povzroči, da se premazi odlepijo in povzročijo luščenje.
  • Fizične poškodbe: Močan udarec ali pritisk na leseno površino prav tako lahko povzroči luščenje zgornjih slojev.

Sanacijski koraki lesenih površin, ki se luščijo

  1. Očistite in pripravite površino: Odstranite odstopajoče dele lesa in očistite površino. Ta naj bo suha in brez umazanije oz. premazov.
  2. Popravite poškodovane dele: Zapolnite morebitne razpoke ali manjše poškodbe z lesnim kitom JUBIN Akrilin ter sledite navodilom za uporabo.
  3. Brušenje: Nežno obrusite površino lesa, da odstranite grobe robove in zagotovite gladko površino.
  4. Nanesite premaz za les: Nanesite ustrezno vrsto premaza za les (transparentni – JUBIN Lasur ali pokrivni – JUBIN Decor Universal) v skladu z navodili za uporabo. Uporaba pravilnih izdelkov za les bo namreč pomagala zaščititi les in preprečiti njegovo nadaljnje luščenje.
blop

Sorodne vsebine