Sprememba barve sten je najcenejša metoda za preobrazbo prostora

Hotel Kempinski Palace v Portorožu je pred kratkim doživel celovito prenovo interierja, ki zdaj na slovensko obalo vabi z večnim, sofisticiranim, pa hkrati sproščeno mediteranskim vzdušjem. Po procesu prenove nas je vodila Tanja Grujičić, soustanoviteljica studia za notranje oblikovane POKE Designs.

V POKE Designs, mladem, a izjemno uspešnem studiu za notranje oblikovanje, verjamejo v vrednost lepih in funkcionalnih prostorov. Slovijo po svoji individualni obravnavi vsakega naročnika posebej, zato ni nenavadno, da k njim po idejo in izvedbo notranje opreme prihaja vse več uveljavljenih podjetij, ki stavijo predvsem na ekskluzivno izkušnjo svojih strank, gostov in uporabnikov. V studiu se tako ponašajo z bogatim in raznolikim portfoliem, med katerimi med naročniki poleg hotela Kempinski Palace Portorož najdemo tudi gostišče Pr’ Kopač v Ljubljani, Vilo Majda na Obali ter številne poslovne prostore po Sloveniji.

Ustanovljiteljici POKE Designs
Ustanoviteljici Poke Designs, Tanja Grujičić in Petra Božič.

V studiu pa zelo radi sprejmejo tudi interierje enodružinskih hiš. Tanjo smo denimo ujeli ravno v trenutku, ko vodi opremo prekrasne vile v Kopru, ki so se jo skupaj z naročniki odločili opremiti v kalifornijskem slogu. Čeprav gre pri nas za zelo neuveljavljen slog, so bili pri njegovi implementaciji v studiu odločni in samozavestni. In prav ta odprtost v iskanju pravega izraza za vsako stranko posebej je tisto, kar v POKE Designs prioritizirajo v svojem načinu delovanja. “Za nas je vsak nov projekt prazno platno, ki si zasluži edinstveno in individualno obravnavo,” pove Tanja, s katero smo se pogovarjali o prenovi kultnega hotela na slovenski riveri, procesu notranjega oblikovanja in – kakopak – o najljubših barvah.

Z 20 % osvežitvijo do popolnoma novega izgleda

Vodstvo hotela Kempinski Palace v Portorožu se je lani odločilo osvežiti kar tri tisoč kvadratnih metrov površine hotela (78 sob, štiri hodnike ter celoten spa z recepcijo). POKE Designs so prevzeli izvedbo na ključ. “Projekt je bil obsežen in ambiciozen, a smo se ga lotili z jasno vizijo in trdnim namenom: ustvariti prostor, ki bo gostom ponujal občutek svežine, udobja in domačnosti,” pove Tanja, ki je skupaj s soustanoviteljico Petro Božič in sodelavci vodila prenovo od prve ideje do zadnjega detajla.

Načrtovanje, pravi, je bilo precej zahtevno, saj je naročnik želel ohraniti osemdeset odstotkov obstoječe opreme –  vključno s tlaki, stavbnim pohištvom in nekaterimi večjimi kosi pohištva. “Vse je bilo v močnih roza in oranžnih odtenkih, ki so z leti zbledeli,” se spominja oblikovalka. “Mi pa smo želeli ustvariti svetlo, sveže in sproščujoče okolje. Odločili smo se za nežno barvno paleto, temelječo na skoraj belih odtenkih, ki jo je dopolnila nežna modrina mirnega morja. Te barve niso lepe le na pogled, ampak pomagajo ustvariti občutek prostornosti in svetlobe. Z dodatkom črnih detajlov pa smo prostoru dodali moderno noto in eleganco.”

Soba v hotelu Kempinski, na sredini sobe stoji miza, okoli nje pa 5 modrih stolov.
Manjša osvežitev hotelskih sob Kempinski Palace v Portorožu – z novimi barvami sten, tapetami in manjšimi kosi pohištva – je v interier vnesla svež in sofisticiran videz.

Tudi recepcijo hotelskega wellnessa so osvežili s slikopleskarskimi deli: “Prostor je bil prej živo roza, pohištvo v živih barvah, mi pa smo želeli bolj prečiščeno eleganco, večni dizajn, enostavne linije … Tako da smo se spet poslužili skoraj bele barvne lestvice. Ta estetika se tako skozi celoten hotel prepleta z okoljem Portoroža, kar ustvarja harmonično in sproščeno vzdušje.” Le spa v kleti ima drugačno barvno paleto – črno in zlato, ki ustvarja kontrast s svetlimi prostori nad terenom.

Beljenje sten: “majhen detajl, ki naredi veliko spremembo”

Kot osnovno metodo osvežitve hotela Kempinski so tako v POKE Designs izbrali beljenje sten – kar svetujejo tudi ostalim naročnikom. “Naše sodelovanje z novimi naročniki vedno začnemo s sestankom, na katerem poudarimo, da se je potrebno potruditi pri izbiri parketa in barve sten. Govorimo namreč o največjih površinah v našem prostoru – to je platno, podlaga za vse ostalo. In po pravici povedano se ne spomnim, kdaj smo v projektu nazadnje uporabili belo barvo za steno. Mislim, da v zadnjih šestih letih niti enkrat,” razlaga Tanja in nadaljuje: “Za stene sama vedno izberem skoraj beli odtenek. Mislim, da izbira skoraj bele barve ni tako povezana s samim slogom, stilom interierja … ampak je vseeno pomembna podlaga za vse ostalo, kar se zgodi. Včasih na svetovalnih urah zgolj svetujemo, da stranka celotno hišo samo prepleska. Z majhnih detajlom se lahko naredi zelo velika sprememba. Stranki večkrat rečemo, da je to najcenejši detajl, ki ga lahko spremenimo v domovanju, saj ga lahko v končni fazi izvede tudi sama.”

Luksuzna postelja z dvema svetilkama ob straneh in dvema zelenima vzglavnikoma
Lastniki restavracije Pr’ Kopač so želeli gostom ponuditi tudi možnost nastanitve. V POKE Designs so nove sobe opremili s toplo skoraj belo barvo, ki se lepo kombinira z masivnim lesom in nekaterimi bolj sodobnimi detajli, kot so zlata podnožja in oblazinjena vzglavja postelj.

S podobnim izzivom so se srečali pri razširitvi priznane gostile Pr’ Kovač v gostišče z nastanitvami: “Stranka si je želela prostor, ki odraža njih, zelo znane gostince, in glede na to, da je tudi sam objekt zelo poseben, podeželski, smo izbrali kombinacijo rustikalnega in sodobnega oblikovanja.” Uporabili so veliko masivnega lesa in da bi se izognili že ničkolikokrat videni kombinaciji bela-les, so se odločili za skoraj beli odtenek. Vanj smo odeli stene in pohištvo, z manjšimi detajli – po meri izdelanim pohištvom in tipsko opremo – pa v prostor vnesli modernost.

Skoraj beli odtenki v dom vnesejo toplino, domačnost in udobje

Sprehodiva se še po načrtih za opremo prekrasne vile v Kopru ter po fotografijah prenovljene hiše v Ankaranu. Povsod kot rdeča nit izstopi ravno skoraj bela barva.

“Že od samega začetka je bila naša želja, da ljudem predstavimo nove materiale, drugačen pristop do barv, razložiti, kaj je koncept oblikovanja, kaj so stili in tako naprej,” nadaljuje sogovornica, ko listava po njihovem portfoliu. “Stranki poskušamo razložiti, da lahko s skoraj belim odtenkom izpostavimo druge elemente, druge teksture v prostoru. Bela zna hitro preveč izstopati. Če imamo zelo lepa bela vrata, lahko s skoraj belo ustvarimo kontrast tem belim vratom, tako da bolj izstopajo. Ali pa: če imamo tipičen skandinavski interier, potem s skoraj belimi toni dobimo tisti hygge, udobje,” razlaga. “Skoraj bele barve v vsak dom vnesejo toplino. S skoraj belo barvo lahko ustvarimo tak občutek topline, ki ga niti s pohištvom ne moreš vnesti v prostor. Prva misel, ko se spomniš na toplino, pomisliš na nekaj, kar je svetlo, udobno in tako si jaz tudi predstavljam te skoraj bele odtenke.”

Vila v Kopru bo prav tako sledila skoraj beli barvni paleti. Pa vseeno bo njen izraz popolnoma drugačen kot izraz gostišča Pr’ Kopač, hotela Kempinski ali vile v Ankaranu. Skoraj bela je namreč le tista osnova, na kateri se lahko nato naplastijo različni okusi, slogi, barve in izrazi – pa naj bodo to podeželski, kalifornijski, sofisticirani ali mediteranski – rezultat pa pisan na kožo vsakokratnemu uporabniku prostora.

Več: POKE Designs

blop

Sorodne vsebine