Pravilna sanacija zunanjih in notranjih površin po poplavah

Površine, ki so bile ob poplavah ali iz morebitnih drugih razlogov namočene z vodo, je potrebno ustrezno sanirati. V JUB-u smo pripravili navodila za sanacijo.

 

sanacija notranjih površin po poplavah

Čiščenje premočenih zidnih površin

Osnovno čiščenje (odstranjevanje naplavin itd.) ter čiščenje površin z vodo in mešanico običajnih gospodinjskih čistil ali pranje površin pod tlakom.

Dezinfekcija in zaščita površin pred mikrobnim delovanjem

Za dezinfekcijo predmetov in sten vam priporočamo Dr. House razkužilo v razpršilu. V primeru, da površine niso v večji meri kontaminirane, za zaščito in preprečevanje mikrobnega delovanja ter razraščanja alg, priporočamo uporabo ALGICIDE Plus (spray ali concentrate).

Sušenje

Na površine, ki že na otip delujo prevlažne, kakršen koli sanacijski poseg ni smiseln. V »normalnih pogojih« (T = +20 °C, RH = 65 %) je potrebno notranje zidne površine sušiti najmanj mesec dni, saj so vsi nadaljnji sanacijski posegi smiselni šele, ko njihova vlažnost pade pod 5 %. Za najhitrejšo izsušitev prizadetih površin, svetujemo uporabo namenskih kondenzacijskih sušilnih naprav.

Ponovna zaščita površin pred mikrobnim delovanjem

Pomembno je, da se pred nadaljnjimi sanacijskimi postopki po sušenju ponovi zašita zidnih površin pred mikrobnim delovanjem z ALGICIDE Plus (spray ali concentrate), da preprečimo kasnejši nastanek zidnih plesni in alg.

Nadaljnji sklop korakov izberemo glede na obseg poškodb

Blažje poškodbe

Globoke poškodbe

v tem primeru je potrebna sanacija z grobim izravnavanjem oziroma novim ometavanjem

  • Odstranjevanje obstoječih barvnih nanosov in ometa: če so obstoječi sloji medsebojno razslojeni, jih je potrebno odstraniti do stabilne podlage. V večini primerov je tak poseg potreben le na lokalnih mestih, lahko pa se zgodi, da bo odstranitev potrebna na celotni površini.
  • Groba izravnava površin: morebitne lokalne poškodbe od globine 2 do 5 cm popravimo s podložnim ometom JUBOSAN W120 (enoslojni nanos največ v debelini 3 cm, za večje debeline izvedemo dvoslojni nanos).
  • Nanos sanirnega ometa: najprej nanesemo sanirni obrizg JUBOSAN W110, nato pa še sanirni omet JUBOSAN W130 (v debelini najmanj 3 cm, pri večjih debelinah kot 6 cm pa predhodno nanesemo še JUBOSAN W120).
  • Dekorativno barvanje: zaključno barvanje saniranih zidnih površin se izvede z dobro paroprepustno barvo, kot so barve JUPOL Bio silicateJUPOL Bio apnena notranja barvaJUPOL Citro, notranja barva z učinkovito zaščito filma pred plesnimi ali JUPOL Classic z dodatkom sredstva za preprečevanje zidne plesni JUBOCIDE Plus.

Podrobnosti sanacije so opisane v letaku.

Sanacija zunanjih površin

Obnova fasadnih površin, ki so bile ob poplavah ali iz morebitnih drugih razlogov namočene z vodo in je ob tem na njih prišlo do mehanskih poškodb ali poškodb v obliki madežev, je odvisna od tipa gradnje. Začetna koraka sta pri vseh tipih gradnje enaka:

Čiščenje in sušenje fasadnih površin

Uporabimo lahko visokotlačni čistilec z vročo vodo pod tlakom 80-100 barov. Trdovratne madeže očistimo z rahlim drgnjenjem z mokro krpo in gospodinjskim čistilom. Speremo z vodo in sušimo.

Zaščita opranih in posušenih fasadnih površin pred mikrobnim delovanjem

Suhe in očiščene fasadne površine lahko po sušenju, obvezno pa pred izvedbo sanacijskih del enkrat ali dvakrat premažemo z razredčenim ALGICID Plus concentratom (ALGICID Plus concentrat : voda = 1 : 4).

V nadaljevanju vam predstavljamo naslednje korake glede na konstrukcijo objekta (MASIVNA ali MONTAŽNA GRADNJA), vrsto toplotne izolacije in glede na obseg poškodb.

Montažna gradnja

Če morate sanirati montažen objekt, najprej očistite in osušite površino in po potrebi opravite dezinfekcijo. Nato kontaktirate proizvajalca, ki vam bo dal ustrezna navodila za sanacijo glede na uporabljen način in sestavo konstrukcije.

Masivna gradnja

Fasada s toplotno izolacijo na EPS, XPS

  • Obnovitveno barvanje: površine najprej premažemo z razredčenim JUKOL Primer-jem (JUKOL Primer : voda = 1 : 1); sušimo vsaj 24 ur (v »normalnih pogojih«). Sledi barvanje fasadnih površin z mikroarmirano fasadno barvo SILICONECOLOR San extra ali SILICONECOLOR ali NANOCOLOR ali REVITALCOLOR, (vsaj dvoslojni nanos).
  • Sanacija mehanskih poškodb: Poškodovan del fasadnega sistema odstranimo do osnovne konstrukcije. Na izrezano območje ponovno prilepimo toplotno izolacijsko oblogo, izdelamo osnovni omet, utopimo mrežico, izdelamo izravnalni sloj osnovnega ometa, uporabimo osnovni premaz in izbran zaključni dekorativni omet.
  • Preplastitev namehurjenega dekorativnega ometa pri nepoškodovanem osnovnem ometu: odstranimo vse neoprijete ali slabo oprijete delce, premažemo z razredčeno AKRIL Emulzijo (AKRIL Emulzija : voda = 1 : 1), preplastimo z renovirnim ometom JUBOSAN R 100 ali z JUBIZOL Lepilno malto (enoslojni ali dvoslojni nanos; pri dvoslojnem nanosu armirajte s plastificirano stekleno mrežico). Sledi nanos JUBIZOL Unigrund ter vgradnja novega dekorativnega ometa (priporočamo JUBIZOL CarbonStrong).
  • Preplastitev razpokanega in namehurjenega dekorativnega in osnovnega ometa: Odstranimo osnovni omet, vključno z mrežico in dekorativnim ometom, zbrusimo toplotno izolacijske obloge z brusnim papirjem P-16. 3. Vgradimo osnovni omet (JUBIZOL Lepilna malta), premažemo z JUBIZOL Unigrund in nanesemo zaključni dekorativni omet (priporočamo JUBIZOL CarbonStrong). Med starim in novim toplotnoizolacijskim sistemom izdelamo ustrezno zatesnjen trajno elastičen stik.

Fasada brez toplotne izolacije

  • Obnovitveno barvanje: najprej premažemo z razredčenim JUKOL Primer-jem (JUKOL Primer : voda = 1 : 1); v normalnih pogojih sušimo vsaj 24 ur. Sledi barvanje fasadnih površin z mikroarmirano fasadno barvo SILICONECOLOR San extra ali SILICONECOLOR ali NANOCOLOR ali REVITALCOLOR, (dvoslojni nanos).
  • Sanacija mehanskih poškodb: Nastale poškodbe začasno zakrpamo z materiali, ki so čim bolj podobni lastnostim materialom, ki so bili uporabljeni pri gradnji objekta. Za dolgoročno rešitev je potrebna preplastitev celotnih fasadnih površin. Smiselno je razmisliti o dodatni toplotni izolaciji takšnih objektov.

Fasada s toplotno izolacijo na mineralni volni

Odstranitev in vgradnja novega toplotno izolacijskega sistema: Fasadni toplotnoizolacijski sistemi na mineralni volni so se z vodo najbrž prekomerni napojili, tako da se v doglednem času ne bodo posušili. Če bodo zmrznili, bo na njih zanesljivo prišlo do nepopravljivih poškodb, zato je namočen del fasade, ki običajno seže 20 cm nad mejo zalitja s poplavno vodo, najbolje takoj odstraniti in ga nadomestiti z ustrezno novo toplotnoizolacijsko oblogo.

Podrobnosti si preberite v letaku.

Kontaktirajte nas za nasvet

 

Če imate dodatna vprašanja ali težave pri sanaciji, nas pokličite. Naši svetovalci so vam na voljo vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro.

blop

Sorodne vsebine