Katere premaze lahko uporabljamo za zaščito lesa?

Ko želimo zaščititi les pred vremenskimi vplivi in podaljšati njegovo življenjsko dobo, lahko uporabljamo transparentne ali pokrivne premaze za les. Oba tipa imata svoje prednosti in primere uporabe. Katere in kakšne, preverite v nadaljevanju.

Transparentni (lazurni) premazi za les

So običajno brezbarvni ali rahlo obarvani premazi, ki omogočajo vidnost naravnega lesa in poudarjajo njegovo teksturo. Ti premazi prodrejo v lesno strukturo in zagotavljajo zaščito pred UV-žarki, vlago in drugimi vremenskimi vplivi, obenem pa omogočajo, da les »diha«. Transparentni premazi, kot sta JUBIN Lasur in JUBIN Lasur transparent matt, so primernejši za uporabo na lesu, kjer želimo ohraniti naraven videz, kot so terase, vrtno pohištvo, lesene fasade ali ograje.

Pokrivni premazi za les

Pokrivni premazi za les, kot je JUBIN Decor Universal (Gloss ali Matt), les povsem prekrijejo z barvnim slojem. Nudijo odlično zaščito pred UV-žarki, vlago, plesnijo in drugimi vplivi, obenem pa lesu dajejo enotno barvo. Dekorativno barvanje prekrije površino tako, da ostane rahlo viden le relief strukture lesa, zato z njimi lahko prikrijemo morebitno napako na leseni površini in hkrati izboljšujemo estetski videz posameznega lesenega elementa. Pokrivne barve se pogosto uporabljajo na lesu, ki ni posebej dekorativen, na primer lesene ograje, vrtne ute, zunanjost stavb in drugi konstrukcijski elementi.

Pri izbiri med transparentnimi in pokrivnimi premazi za les je pomembno upoštevati želeni videz, vrsto lesa, lokacijo, izpostavljenost vremenskim vplivom in vzdrževalne zahteve. Pravilna uporaba in redno vzdrževanje premazov za les lahko pomembno prispevata k dolgotrajnosti in estetskemu videzu lesene površine.

JUBIN Lasur in JUBIN Decor Universal sta barvi za les na vodni osnovi, kar pomeni, da nimata neprijetnega vonja ter sta okolju in uporabniku prijazna. Ob enem se lahko uporabljata tudi v sistemu s temeljnim premazom JUBIN Wood impregnation UV, ki nudi zaščito lesa pred vremenskimi vplivi in lesnimi škodljivci.

blop

Sorodne vsebine