Nepričakovane ideje za barvanje sten

Arhitektka Nina Štajner pravi, da je menjava barv sten eden najlažjih in cenovno ugodnih načinov hitre stilske osvežitve doma. Za pleskanje sten potrebujemo zaščitno folijo, s katero prekrijemo pohištvo, valjček, čopič, pleskarski trak ter seveda novo barvo. Tisti, ki redno spremljamo trende s področja notranje opreme, opažamo, da se barvne zapovedi spreminjajo praktično iz sezone v sezono, najenostavneje pa jim je slediti z izbiro stenskih barv JUPOL Trend. V JUB-u imamo pripravljeno kolekcijo barv JUPOL Trend, ki se ponaša z 21 že predpripravljenimi odtenki po zadnji modi. Eno vedro zadostuje za barvanje okoli 20m2 površine stene, barva pa na pogled deluje prav lepa že po enem nanosu. Domači mojstri bodo veseli tudi dejstva, da so barve JUPOL Trend že povsem pripravljene za takojšnjo uporabo.

Pri odločitvi za stilsko osvežitev doma si običajno želimo kar se da velike spremembe z čim manj truda. Pleskanje celotnega prostora se morda res sliši kot nekoliko zahtevnejši projekt, zato raje razmislimo o barvanju manjših površin, ni pa se potrebno omejevati na pleskanje zgolj ene stene… Raje prepustimo domišljiji prosto pot in si dovolimo malce drznosti. V ta namen je Nina Štajner pripravila nekaj bolj ekstravagantnih idej, s pomočjo katerih lahko stene prepleskate samo delno in tako prostoru vdahnete novo življenje. Nina Štajner je z nami delila še majhno skrivnost: za izvedbo večine sledečih idej zadostuje že eno samo vedro najljubšega JUPOL Trend odtenka.

V večjem skupnem bivalnem prostoru lahko posamezne funkcionalne cone ločimo s pomočjo stenskih barv.  Na pričujoči fotografiji lahko vidimo, kako je delovni kotiček v dnevni sobi poudarjen z modro obarvano steno.

Namesto cele stene lahko pobarvamo samo del nje in tako ustvarimo pravo umetniško poslikavo. Rumen krog s fotografije spominja na sonce in v spalnico vnese živahnost.

Prevelike površine temnih barv prostor obtežijo in navidezno pomanjšajo. Če si v prostoru vseeno želimo temnejših barv, se lahko odločimo za črtasto poslikavo. Črte različnih debelin razbijejo monotonost, v mislih pa velja imeti tudi pravilo, da vertikalne črte prostor optično povišajo in zožajo, horizontalne pa znižajo in razširijo.

Prostor z opremo nevtralne estetike lahko s svežimi stenskimi barvami povsem spremeni podobo. Kombinacija rožnatih in oranžnih sten jedilnici skandinavskega izgleda doda igrivost in toplino.

Del stene, ki je bolj izpostavljen obrabi, pobarvajmo s temnejšo barvo, na kateri so manjše praske in umazanija manj vidni. Nepravilen zaključek barvne linije poudari uporniški karakter prostora.

Močno kromatične barve so v velikih količinah hitro preveč dominantne in bodeče za oči. V dom jih zato raje aplicirajmo v manjših količinah ter z njimi pobarvamo samo dele sten. Za zagotavljanje enotnosti ambienta izberimo odtenke, ki so kompatibilni s pohištvenimi elementi.

Barva na površinah z različnimi teksturami zasije v povsem drugi luči. Za nepričakovan učinek se z istim barvnim odtenkom lotimo barvanja tako gladke stene kot teksturirane opečne stene, za lesena tla pa poiščemo pokrivno barvo za les JUBIN Decor universal v ujemajočem se odtenku.

Pri oblikovanju prostorov večkrat radi pozabljamo na stropno površino. Zakaj se na njej ne bi poigrali z zanimivo barvo ali kombinacijo večih odtenkov?

Pri živahnejših barvnih tonih imajo velik učinek že manjše barvne površine kot je na primer barvna črta, ki sledi liniji vrat!

Kadar se v družini ne moremo sporazumeti za uporabo ene same barve se lahko odločimo za kombinacijo večih kompatibilnih odtenkov.

blop

Sorodne vsebine