Nov trend v notranjem oblikovanju: skoraj beli odtenki

Naše bivalno okolje pomembno vpliva na naše počutje. Količina sončne svetlobe uravnava naš cirkadiani ritem, kvaliteta zraka vpliva na naše zdravje, materiali in barve, s katerimi se obdajamo, pa s svojimi lastnostmi in obdelavami vplivajo na akustiko, bleščanje in prijetnost dotika, s tem pa na našo kvaliteto bivanja. Vse večje zavedanje o pomenu bivalnega okolja na naše počutje se odseva tudi v trendih, saj arhitekti in notranji oblikovalci vse več časa posvečajo raziskavi ter implementaciji zdravih in trajnostnih praks.

Pomen barv na naše počutje

Barve, s katerimi se obdajamo, prispevajo k našemu počutju. Psihologija barv pravi, da lahko barve stimulirajo določeno vedenje, odzivanje in tudi naša čustva – bodisi pozitivna bodisi negativna.

Z barvo lahko tudi optično korigiramo prostor, ustvarimo občutek večje globine, uravnotežimo barvno paleto, uravnavamo bleščanje in ustvarimo različne atmosfere. Z izbiro barve tudi veliko povemo o našem karakterju. Zato na barvo sten, ki predstavlja največjo površino našega doma, ne smemo gledati kot na dekorativni poudarek, pač pa kot na osnovo ambienta, ki ga ustvarjamo.

Nevtralna, a sporočilna: barve toplega minimalizma

Za ustvarjanje umirjenega ambienta vedno stavite na subtilne odtenke, ki bodo protagonizem prepustili plemenitim naravnim materialom. Izberite rahlo pigmentiran odtenek bele, ki bo (za razliko od čiste bele) s svojimi odsevi, sencami in subtilnimi niansami vaš dom približal naravnemu okolju. Govorimo o skoraj belih (off-white) odtenkih.

 

Skoraj beli odtenki so v tujini že zelo priznani – klasična bela stenska barva je namreč že pred desetletji svoj prostor prepustila barvam, kot so slonokoščena, ledena ali smetanasto bela, pa barvi jajčne lupine, rikote in mascarponeja, ki v ambient vnesejo subtilno toplino in večno eleganco. Zdaj so na voljo tudi pri nas, saj vam jih zmešajo v vseh JUMIX mešalnih centrih.

V JUB-u smo skoraj bele odtenke razdelili na toplejše (bombaž, alabaster, jasmin), hladnejše (ledena, barva soli ali kefirja), nevtralne (čipka, biser, tofu) in rožnate (rikota, puder, basmati). Gre za nežne nianse bele barve, ki pa imajo številne prednosti pred svojo nepigmentirano sestro. Novi odtenki skoraj bele so razpoložljive v notranjih barvah višjega cenovnega razreda, kamor spada tudi vrhunska notranja pralna barva JUPOL Gold.

Skoraj-bela: več karakterja, mehke sence in prijetni bivalni občutki

Beli odtenki so vsestranski, saj nam lahko služijo kot dolgoročna podlaga za spreminjajoče se sloge in barve naše opreme. Prav tako optično povečajo prostor, saj odbijajo naravno svetlobo in se lepo podajo tako v sodobne, izčiščene domove kot tudi v rustikalne in podeželske ambiente.

blop

Sorodne vsebine