“Klasična bela barva se pri nas uporablja le kot osnovni premaz”

Intervju z notranjo oblikovalko in stilistko Alenko Dirnbek, ki v Avstraliji vodi lastni studio za notranjo opremo

V tujini so skoraj beli (off white) odtenki že skoraj popolnoma nadomestili nevtralno belo barvo. O njihovi uporabi smo se pogovarjali s slovensko stilistko in notranjo oblikovalko Alenko Dirnbek, ki živi in dela v Avstraliji.

fotografije: arhiv Alenka Interiors

Alenka se je v Avstralijo preselila leta 2005, tam je najprej ustanovila svojo lastno blagovno znamko kozmetike, jo leta 2015 prodala, štiri leta kasneje pa je odprla svoje podjetje za notranje oblikovanje, Alenka Interiors. Izjemen občutek za kombiniranje materialov in barv, ustvarjanje privlačnih in funkcionalnih kompozicij ter njena ljubezen do naravnih materialov so prispevali k temu, da si je v relativno kratkem času ustvarila raznolik portfolio realiziranih projektov, ki navdušujejo tako Avstralce kot Slovence. Z nami je delila nekaj dobrih praks pri opremljanju doma ter uporabi barv, ki, kot pravi, “prostor odprejo, ga naredijo zračnega ter s tem vplivajo na naše razpoloženje in počutje v prostoru.”

Alenka Dirnbek stilistka in notranja oblikovalka

Alenka, koliko časa že delaš kot notranja oblikovalka in stilistka v Avstraliji?

Kljub temu, da sem svoj tečaj za notranjega dekoraterja zaključila pred leti, sem svojo poklicno pot kot notranja stilistka oz. oblikovalka v Avstraliji začela relativno nedavno.

Skozi obnavljanje lastnih nepremičnin sem namreč pridobivala izkušnje, ki so me pripeljale do novega poklicnega izziva. Leta 2019 sem odprla svoj studio, Alenka Interiors, kjer se posvečam svetovanju pri prenovah, izbiri materialov, barv, postavitvi in dekoriranju prostorov. Pred tem sem delala kot stilistka in svetovalka za podjetje z luksuznim pohištvom, kar mi je dalo odlično podlago za delo v notranjem oblikovanju. Z veseljem delam na projektih vseh velikosti in se vedno učim ter razvijam svoje znanje.

Kako se razlikujejo želje naročnikov v Avstraliji in pri nas? Imajo drugačen način bivanja, drugačen slog?

Na podlagi mojih izkušenj v notranjem oblikovanju lahko povem, da se želje naročnikov v Avstraliji in Sloveniji lahko precej razlikujejo. Zaradi različnih kulturnih vplivov v Avstraliji obstaja tudi veliko več slogov in pristopov v notranjem oblikovanju kot v Sloveniji. Pri nas, na Zlati obali (Gold Coast) v Queenslandu, je poudarek na obalnem slogu (Coastal), ne glede na to, ali gre za Coastal Hampton, Coastal Farmhouse, Coastal Scandinavian, Coastal Mediterranean in podobno. Ljudje imajo radi prostore, ki so svetli in odprti, z velikimi terasami, ki so povezane z zunanjim delom in nudijo pogled na vodo, bodisi na kanal ali ocean.

Arhitektura hiš je prilagojena lokaciji. Hiše v bližini obale so običajno zelo svetle tako znotraj kot zunaj, medtem ko se lahko hiše v bližini gozdov ponašajo s temnejšimi fasadami. Na splošno lahko rečemo, da so želje in okusi naročnikov v Avstraliji bolj raznoliki in odvisni od lokacije, medtem ko v Sloveniji prevladujeta tradicionalen in minimalističen slog.

Gotovo ta preplet kulturnih vplivov doprinese tudi k bogatosti interierja. V tvojih projektih na primer opazimo zelo raznoliko materialno in barvno lestvico (od kamna preko bakra, naravne keramike, usnja pa do lesa; pa od žajbljevo zelenih do terakota odtenkov), ki pa vseeno ustvarja tople, domačne in sproščene ambiente. Kateri elementi in barve po tvoje domu dajo največji karakter?

Kombinacija različnih elementov, kot so teksture, profili na pohištvu, preproge, zavese, svetila, dekorativni izdelki in barve dajejo prostoru prijeten občutek doma. Osebno rada uporabljam kontraste, kot je črno-bela kombinacija, a tudi umirjene barve, kot so žajbljevo zelena, terakota in naravni bež odtenki, ki jih vnašam z dodatki: okrasnimi blazinami, vazami, umetniškimi deli in preprogami. Minimalistična dekoracija, ki ne preobremeni prostora, je pogosto najbolj prijetna.

Na poudarjeno steno rada dodam teksturo, na primer v obliki dekorativnih lesenih panelov, ki so lahko v odtenkih bele ali svetlo zelene, priljubljeni pa so tudi odtenki žajblja, račjega jajca in francosko modre – odvisno od stila hiše in celotne opreme.

Za poudarjene stene izbiro odtenka barve najbrž prepustiš stranki. Kaj pa svetuješ pri izbiri barve preostalih sten? V Sloveniji kot osnovna in najpogosteje izbrana barva še vedno prevladuje klasična bela …

Pri nas je na trgu na voljo veliko odtenkov skoraj bele barve, ki se med seboj razlikujejo v podtonih, npr. nekateri so bolj rumenkasti, drugi bolj sivkasti ali modrikasti. Izbor pravega odtenka bele barve lahko postane izziv, zato ljudje pogosto prisluhnejo nasvetom oblikovalcev ali slikopleskarjev.

Pri izbiri bele barve za stene svetujem strankam, da upoštevajo tudi druge elemente v prostoru, kot so tla, pohištvo, svetloba in dekor. Enak odtenek bele lahko v različnih okoliščinah izgleda drugače, zato je pomembno, da izberemo tisti odtenek bele barve, ki se prilega celotni opremi prostora.

Barva sten je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na celostno podobo prostora: lahko doda toplino, ustvari iluzijo večjega ali manjšega prostora, poudari arhitekturne značilnosti … Zato ji posvečam veliko pozornosti pri načrtovanju notranje opreme.

 

off white kolaz prenove
Enak odtenek bele z modrim podtonom je Alenka uporabila v več projektih in v različnih prostorih. Podton se vedno nekoliko prilagodi svetlobnim pogojem in opremi prostora, zato oblikovalka svetuje, da pravi ton izberete s pomočjo vzorcev na steni.

 

Torej se klasično bele v Avstraliji skorajda ne uporablja? Kakšne pa so prednosti uporabe skoraj belih odtenkov v primerjavi s klasično belo?

Tako je, klasična svetlo bela barva se pri nas uporablja predvsem kot osnovni premaz ali za stropove, medtem ko skoraj beli odtenki ponujajo več možnosti pri izbiri barve za stene. Uporaba skoraj belega odtenka namesto klasične bele ima številne prednosti. Na primer, različni odtenki skoraj bele barve dajejo prostoru drugačno globino, kar omogoča, da stene ne izgledajo presvetle in mrtve, temveč dobijo toplejše ali hladnejše tone. S tem pa prostoru dodajo poseben čar in stil.

Tvoji ambienti so zelo zračni in lahkotni. S katerim skoraj belim podtonom lahko dosežemo tak učinek?

Za dosego zračnega in lahkotnega učinka v prostoru je priporočljivo izbrati skoraj beli odtenek z nevtralnim podtonom. Vendar pa je treba paziti, da ni preveč toplih elementov v prostoru, saj lahko v takem primeru naravna bela deluje rahlo kremasto ali rumenkasto. V takih primerih se priporoča izbrati odtenek z rahlo hladnejšim podtonom, s katerim lahko dosežemo lep nevtralen ton bele. Ne glede na izbrani skoraj beli odtenek pa ima barva vedno globino, ni prebela ali presvetla, ima pa tudi poseben občutek gostote.

Pomembno je, da preizkusimo več različnih odtenkov na steni in jih opazujemo v različnih svetlobnih pogojih, tako bomo lahko izbrali tisto, ki najbolj ustreza našemu prostoru.

Katera pa je tvoja najljubša skoraj bela barva, h kateri se vedno znova zatečeš?

Med številnimi odtenki bele barve, jih je nekaj, ki jih sama pogosto uporabljam pri oblikovanju notranjih prostorov. Prvi odtenek je Snowy Mountains, ki ga običajno uporabljam v polovični moči in ima rahlo hladen podton. Drugi je Natural White, ki ga uporabljam v polni moči in ima nevtralno topel podton, tretji pa je Popcorn White, ki ima izjemno globino in da nežno topel občutek. Pri izbiri med njimi se odločam glede na prostor, njegovo svetlost in celoten stil notranje opreme.Vsi trije odtenki izgledajo zelo nevtralno in jim je skupno, da dodajajo prostoru svežino in toplino, hkrati pa ustvarjajo vtis posodobljenosti doma.

 

blop

Sorodne vsebine