Skoraj bela: nov trend tudi na področju barvanja fasad

Vse bolj se zavedamo, kako k urejeni in skladni podobi naselij doprinese prava fasadna barva. Dnevi nasičenih, kričečih fasadnih barv so za nami, prav tako se počasi umika trend sivo-belih fasad. Kaj je na obzorju? Topli, umazano beli toni, dopolnjeni z naravnimi materiali.

V zadnjih letih se v slovenski stanovanjski arhitekturi dogaja pravi preporod. Stroge linije, zapletene forme, ravne strehe, ekstravagantne fasadne obloge in barve, ki so drastično spremenile podobo našega podeželja v zadnjih desetletjih, se hitro umikajo prijetnejšemu, novemu podeželskemu slogu. Arhitekti skozi svoje hiše reinterpretirajo tradicionalne posebnosti lokalne arhitekture, mesto na fasadi pa ponovno namenjajo ometu, lesu in naravnim materialom.

Izbira prave fasadne barve še nikoli ni bila tako preprosta

Pri izbiri fasadne barve je potrebno upoštevati prostorske akte, ki nam barve običajno omejijo na nevtralne in peščene tone, poleg tega moramo v obzir vzeti še barvo stavbnega pohištva, strehe, žlebov, pa tudi prevladujoče odtenke grajene okolice. Tako se pogosto znajdemo pred navidezno nemogočo izbiro, ko moramo med stotinami odtenkov na videz enakih peščenih in sivih tonov prepoznati tistega, ki bo hkrati zadovoljil urbanističnim pogojem in se skladal z ostalimi elementi naše arhitekture.

skoraj bela fasada

A izbira prave nevtralne barve za vašo fasado je ravnokar postala preprostejša, saj na tržišče prihaja barvna paleta petnajstih skrbno izbranih, svetlih, nevtralnih fasadnih barv. Barv, ki iz vsake fasade izvabijo tisto domačnost in toplino, ki ju snežno bela ne more, hkrati pa se lepo kombinirajo s prav vsemi materiali. Petnajst tonov skoraj bele barve, ki je hkrati nevtralna, a karakterna; ki lahko iz vašega doma izvabi toplino ali na prefinjen način dopolni drznejšo arhitekturo.

Spoznajte skoraj bele odtenke

Skoraj bela je rahlo niansirana bela barva. Lepo se poda na vse fasade: od podeželskih hiš pa do meščanskih vil. Poleg tega je sprejemljiva v vseh geografskih legah naše dežele (od panonske, preko alpske, pa tudi primorske); lepo se zlije z vsako grajeno in naravno okolico; za piko na i pa ji nihče ne more oporekati, da ni izbrana z največjo mero dobrega okusa.

V JUBu smo barve glede na njihov podton razvrstili na nevtralne, hladne, tople in rdečkaste odtenke. Glede na mikrolokacijo vaše hiše in ostale izbrane materiale lahko končno izbiro barve fasade zožate še na polovico in si tako prihranite ure in ure iskanja oz. usklajevanja pravega barvnega tona.

15 novih skoraj belih odtenkov za eksterier

Na naši barvni karti sicer najdete 15 skoraj belih odtenkov, primernih za exterier, ki jih, glede na podton, združimo v štiri skupine:

  • COOL s hladnim (modrim, črnim) podtonom: Kefir, Salt, Ice Cube, Frost
  • WARM s toplim (rumenim, oker) podtonom: Jasmine, Cotton, Eggwhite, Alabaster
  • BLUSH z rožnatim (rdečim) podtonom: Baby Powder, Marshmellow, Basmati
  • NEUTRAL z bež podtonom: Lace, Dust, Tofu, Pearl

Odtenki z hladnim in nevtralnim podtonom

Ti odtenki, ki segajo od barve kefirja pa do biserno bele, so odličen nadomestek za klasično belo in sivo barvo ter se tako odlično podajo v stara mestna jedra, alpske lege, pa tudi na fasado sodobne, minimalistične arhitekture. Odtenke s hladnim in nevtralnim podtonom bodo lepo dopolnile barve aluminija, antracita, betona ter temnega in termično obdelanega lesa.

skoraj bela odtenek tofu

Odtenki z rumenim in rdečim podtonom

Ti odtenki se najlepše prilegajo podeželskim hišam in tistim v mestnih jedrih, v katerih prevladujejo rumene in rdeče fasade. Skoraj bele barve z rumenim in rdečim podtonom lahko dopolnimo z opečno kritino, lesom v naravnih odtenkih ter naravnim kamnom.

Če za svojo fasado izberete skoraj belo barvo, pravzaprav ne morete zgrešiti! Za uporabo v exterieru jih lahko niansiramo v fasadnih barvah ACRYCOLOR in REVITALCOLOR ter v dekorativnih ometih JUBIZOL Acryl finish , JUBIZOL AeroGel finish , JUBIZOL CarbonStrong finish , JUBIZOL Silicone finish  in v JUBIZOL Unixil finish.

skoraj beli odtenki
blop

Sorodne vsebine