Kako prebarvati staro kolo?

Imate kolo, a si zaradi njegovega stanja in izgleda želite novega? Kaj pa če raje privarčujete denar in namesto nakupa novega kolesa obstoječe le obnovite? Tako istočasno »z reciklažo« nekaj dobrega naredite tudi za naš planet. V nadaljevanju preverite, katero barvo za kovino je pri obnovi najbolje izbrati in kakšen je ob tem postopek.

Potrebujete:

– 1 pločevinko JUBIN Metal primer – osnovni premaz
– 1 pločevinko JUBIN Metal – barva za kovino na vodni osnovi – v želenem odtenku
– Čopič z umetnimi vlakni, primerne širine med 4 in 6 cm – odvisno od kolesa
– Zaščitne rokavice
– Žično ščetko ali brusni papir
– Sredstvo za odstranjevanje rje Dr. House (če želite)

Postopek:

  1. Prvi korak je odstranjevanje rje z žično ščetko ali brusnim papirjem granulacije od 80 do 120. V pomoč vam je lahko tudi sredstvo za odstranjevanje rje Dr. House.
  2. V primeru slabo oprijete obstoječe barve, ki se lušči, je le-to potrebno z žično ščetko ali brusnim papirjem (priporočamo grobost od 150 do 180) v čim večji meri odstraniti – najbolje kar v celoti.
  3. V primeru dobro oprijete obstoječe barve, pa vse površine nežno prebrusimo z brusnim papirjem granulacije 220 ali več, da površina postane mat. S tem namreč izboljšamo oprijem pri nadaljnjem premazovanju.
  4. * V primeru, če želimo obnoviti oziroma prebarvati tudi kromirane dele, le-te nežno prebrusimo z brusnim papirjem granulacije 220 ali več in nadaljujemo po postopku, 4 in 5.
  5. V primeru, da smo odstranili stare barvne nanose v celoti, izvedemo nanos z izdelkom JUBIN Metal primer v dveh slojih. Pred nanosom drugega sloja, se mora prvi dodobra posušiti.
  6. Po približno 12 urah sušenja sledita dva nanosa antikorozijske barve JUBIN Metal v želenem odtenku. Med in po obeh nanosih se mora barva na kolesu dodobra posušiti.
  7. Po končanem delu neporabljeno barvo dobro zaprite in shranite za kasnejšo uporabo, orodje pa operite z vodo.
blop

Sorodne vsebine