Barvita prenova ljubljanske ljudske kuhinje Pod strehco

V ljudski kuhinji Pod strehco na Zaloški 42 v Ljubljani že od leta 2014 za simbolično ceno pripravljajo malice in kuhajo izvrstna kosila za socialno ogrožene.

Na pomoč smo zavodu tokrat priskočili Rotary klub Ljubljana Julija, katerega članice so na čelu s predsednico Katarino Gavrič zavihale rokave in prebelile prostore, ter naš JUB, ki je poskrbel za zadostno količino barv iz družine JUPOL.

Z našimi barvami so v ljudski kuhinji barvito prenovili okoli 500 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin. Prostora obeh jedilnic so pred izvedbo pleskanja, predhodno ustrezno zaščitili. 

Obiskovalci ljudske kuhinje Pod strehco so pretežno socialno ogrožene družine in starejši občani, ki so se zaradi izjemno nizkih prihodkov znašli v posebno hudi stiski, saj jim mesečni prejemki ne zadoščajo niti za pokrivanje osnovnih življenjskih potreb.

Tem so v humanitarni organizaciji Zavod Pod strehco predhodno razdelili uporabniške kartice, ki jim omogočajo koriščenje subvencioniranega obroka. Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki je tudi soustanoviteljica ljudske kuhinje, poudarja, da na tak način rešujejo stiske mnogih družin in upokojencev iz lokalnega okolja: ''Topli obrok, ki ga v Ljudski kuhinji skrbno pripravljajo, starši lahko odnesejo tudi domov. Od pričetka obratovanja Ljudske kuhinje v Ljubljani smo doslej premoščali stiske več sto družinam. Tistim, ki jim je zdrs v revščino povzročil družinsko lakoto. In prav v tem času, ko je prosilcev tudi za tovrstno pomoč iz dneva v dan več, je tako zelo pomembno, da Ljudska kuhinja čim prej prične z delovanjem, in to v urejenih, sveže prebarvanih prostorih.''

  

Da je ponudba toplih obrokov za socialno ogrožene nujna in potrebna, poudarja tudi operativni vodja ljudske kuhinje Pod strehco Zoran Harter: ''Vsak socialno ogroženi uporabnik, ki ima našo kartico, si lahko pri nas vsak dan med delovnikom med 10. in 15. uro privošči sveže kuhan obrok, ki ga sestavljajo juha, glavna jed, solata in sladica. V naši ljudski kuhinji tako dobi kosilo že za 1 evro, medtem ko redna cena glavnega obroka znaša 4,9 evra, malice pa 3,5 evra. Seveda nas skrbi, kako bomo lahko v prihodnje z mizami in sedežnim redom poskrbeli za naše uporabnike po novem 'korona' štetju. Pred epidemijo smo čez dan z malicami in kosili poskrbeli za 100 do 250 uporabnikov, zdaj pa bo to zagotovo malo težje. Ob lepem vremenu bomo seveda tako kot prej koristili tudi zunanjo teraso.''

    

Katarina Gavrič, vodja prostovoljk za izvedbo pleskanja iz vrst Rotary kluba Ljubljana Julija, je poudarila, da je šest članic pri barviti prenovi ambienta ljudske kuhinje z veseljem priskočilo na pomoč: ''To je bil hkrati tudi naš prvi projekt po končani koronakrizi, zato smo se te delovne sobote in našega ponovnega snidenja res razveselile. Stene v obeh jedilnicah so izjemno obremenjene, zato jih je periodično nujno potrebno razkuževati in osvežiti z novimi barvami, in to v dveh nanosih. Ljudski kuhinji smo za spomin podarile še eno umetniško sliko, ki bo krasila eno od površin v jedilnici, sredstva za zavod pa bomo letos decembra zbirale tudi na dobrodelni stojnici.

   

 

V JUB-u smo za barvito prenovo preskrbeli visoko pralno barvo JUPOL Amikol, ki zagotavlja učinkovito zaščito pred okužbo z bakterijami in je primerna prav za jedilnice, pekarne in druge bolj obremenjene prostore, kjer se lahko pojavijo ali razvijejo bakterije ali zidne plesni, torej tudi za namenske prostore v javnih ustanovah, kot so šole in vrtci, zdravstvene ustanove in domovi za starejše občane. Dodatno smo v rjavem odtenku zagotovili še barvo JUPOL Gold, ki bo v eni od jedilnic krasila spodnji del stenskih površin. 

 

   

 

Nekdanji guverner Zveze Lions klubov Slovenije in predsednik Sveta zavoda Pod strehco Marko Gospodjinački poudarja, da so v ljudski kuhinji življenjsko odvisni od donacij: ''Zavod se financira iz donacij podjetij in posameznikov ter z obiski gostov, ki plačajo polno ceno obroka. Z najnovejšo akcijo ''Podari obrok'' lahko vsak s SMS sporočilom s ključno besedo ''OBROK5'' na 1919 prispeva 5 evrov v Sklad socialnih obrokov in tako humanitarno podpre pripravo tople hrane tistim, ki v našem glavnem mestu živijo na socialnem robu.

 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si