Kaj je pralna barva in zakaj jo priporočamo?

V vsakem domu imamo stenske površine, podvržene umazaniji, ki se trdovratno obdrži na steni. Ko je naš dom poln otroškega veselja ali nam družbo delajo domači ljubljenčki, je čistočo stenskih površin še težje vzdrževati. Priporočamo, da v teh primerih uporabite JUB notranje pralne barve. Zidne površine, prebarvane s pralnimi barvami, namreč lahko enostavno čistimo in jih s tem ohranjamo prijetne na oko. Pogosta obnovitvena pleskanja pa zato niso potrebna, kar pomeni, da prihranimo čas in denar.

Pralne barve so odlična izbira, ker:

 • tvorijo močnejši film od običajnih barv, zato so bolj odporne na mokro, tudi krtačno drgnjenje;
 • imajo zelo majhen vpliv na paroprepustnost površin;
 • povečajo kvaliteto bivanja, saj površine lahko brišemo in s tem dlje časa ostanejo čiste.

Po standardu SIST EN 13300 poznamo 5 razredov pralnosti, pri čemer je v razredu 1 popolna pralna barva in v razredu 5 popolna nepralna barva. To v praksi pomeni, da lahko barve, ki po pralnosti spadajo v razred 1, redno brišemo z vlažno mehko krpo, namočeno v raztopino običajnih gospodinjskih čistil. Medtem ko iz barv, ki po pralnosti spadajo v razred 2, lahko z vlažno krpo lokalno obrišemo le kakšen manjši madež.

JUPOL pralne barve

Nanos pralne barve na steno je enako enostaven kot pri klasični barvi, prednost pralnih barv je le v čiščenju. Glede na vašo individualno izpostavitev in obremenjenost sten z madeži priporočamo izbor pralnih notranjih zidnih barv družine JUPOL:

Tip pralnosti Prostori Priporočamo
Razred 1, zelo pralna barva Kuhinja, jedilnica, predsoba, hodnik, stopnišče, kopalnica
 1. izbira JUPOL Strong
 2. izbira JUPOL Latex sijaj, poslsijaj
 3. Izbira JUPOL Latex transparent
 4. Izbira JUPOL Amikol
Razred 2, odporna na mokro brisanje Kuhinja, jedilnica, dnevna soba, spalnica
 1. Izbira JUPOL Latex matt
 2. izbira JUPOL Gold
 3. izbira JUPOL Trend/JUPOL Junior
 4. izbira JUPOL Bio silicate

 

Poleg bele lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki, ki jih po vašem izboru namešajo na eni izmed JUMIX mešalnici. Barvni odtenek pa pralni barvi lahko dodate tudi sami z izborom DIPI koncentrata (pigmenta).

 

Ali pralna barva »zapira« steno?

Absolutno ne. Tako imenovano »dihanje stene« se meri s paroprepustnostjo barvnega filma v trostopenjski lestvici. Vse barve družine JUPOL sodijo med zelo in srednje paroprepustne barve, saj je debelina barvnega filma izredno majhna in ima tako minimalen vpliv na paropropustnost. Dihanje sten je sicer pomemben element pri zunanjih stenah v kontekstu toplotno izolativnih sistemov, a pri tem sam barvni film nima skoraj nobenega vpliva.

blop

Sorodne vsebine