Za preteklost velja, da se jo je vredno spominjati po najlepših trenutkih. Ti nas namreč vodijo, navdihujejo, motivirajo … da z večjo vnemo in entuziazmom dosegamo zastavljene cilje v prihodnosti. V JUB-u nas je za leto 2024 najbolj navdihnila Sanjska marelica – odtenek Apricot dream (oz. 370 C), ki nas spomni na prefinjenost interierjev v 90ih letih, ko so prevladovale marelične tapete, zavese, preproge in prav take fasade. Z odtenkom 370 C se spominjamo preteklosti, a strmimo k najnovejšim trendom, ki marelično nianso znova postavljajo na sam vrh med barvami.

barva leta 2024

Včasih je bila marelica izjemno popularna tako v modni industriji, kot v interierju in eksterierju. Od tu tudi zgodba, ki jo narekuje Apricot dream – Barva leta 2024. Z njo se spominjamo preteklosti, ko je čas počasneje tekel, smo jedli domačo in sezonsko hrano, ko smo se družili s prijatelji, smo se več pogovarjali in se poslušali, ko smo bili bolj povezani drug z drugim ter smo imeli več časa za družino in prijatelje. Spominjamo se časov, ko smo manj trošili, a kupovali kvalitetnejše produkte. Želimo si pričarati vzdušje iz časov, ko je bilo življenje iz marsikaterega pogleda »lažje« ali bolj umirjeno. In marelična je idealna za to …

Je topla, privlačna in pomirjujoča barva, zato jo velikokrat povezujemo z mirom in harmonijo. Ima pomirjujoč vpliv na telo in duha, zato je odlična v ambientih za sprostitev in meditacijo. Simbolizira ljubezen, naklonjenost in toplino, s svojo mehkobo in nežnostjo pa spominja na otroško nedolžnost. V prostoru ustvarja pozitivno energijo in pomaga odstranjevati negativne občutke. Idealna je za majhne, temne sobe ali sobe, obrnjene proti severu, saj jih z bledo marelične barvo na steni lahko oživimo in jim dodamo pridih sonca skozi vse leto.

himalajska sol in barva leta

Svežina, toplina in mehkoba v vseh svojih različicah

Marelično lahko z lahkoto kombiniramo s številnimi drugimi odtenki in s tem v prostor vpletamo različna čustva oz. občutke. Denimo kombinacija marelice s toplim pastelnim odtenkom ali skoraj belimi niansami ustvarja mehko in pomirjujoče okolje ter je enostavna tako za oči, kot za delo. Če želite barvo marelice vključiti v obstoječ prostor, nudijo sobe z rjavim, bež in kremnim podtonom – dobro izhodišče za ustvarjanje svežega in brezčasnega ambienta.

barva leta 2024
barva leta 2024

Dva sorodna odtenka iz istega spektra barvne lestvice (kot sta marelična in oranžna) v prostoru vedno delujeta urejeno in elegantno. Različni odtenki oranžne pa v prostoru ustvarjajo igrive kontraste, ki razbijejo monotonost.

 

Kontrast, globina in domačnost

 

Apricot dream s črnimi detajli ustvarja oster barvni kontrast. Ponuja drsečo lestvico svetlega in temnega, popularna pa je predvsem v interierjih, kjer prevladuje japandi slog. Črni elementi in dodatki pritegnejo poglede, medtem ko svetle površine v barvi marelice dodajo mehkobo. Za ustvarjanje kontrasta v prostoru pa lahko marelični odtenek kombiniramo tudi z modro ali zeleno. Ta kombinacija je idealna za iskanje prave kombinacije temno-svetlo in dodajanje globine v prostoru.

barva leta 2024 v kombinaciji s temnimi odtenki

V sodobnih interierjih so izredno popularni sivi odtenki, vendar pa lahko sivo-bela shema ponekod deluje tudi preveč hladno, zato (takrat) potrebuje poživitev. Odtenek Apricot dream je idealna kombinacija k različnim sivim tonom, saj otopli in zmehča monoton prostor, hkrati pa mu vdihne občutek domačnosti.

Če torej povzamemo … je marelična barva vsestranska. S svojo nežno prispodobo omehča še najbolj grobe, ostre linije in ustvarja pečat. Tako močan, da piše zgodovino in narekuje nostalgijo. Z njo se bomo v JUB-u spominjali vsega lepega, kar nam je pustila preteklost. Ob enem pa bomo z njo ustvarjali nove zgodbe in stare umetnine ohranjali v njihovih modernejših različicah.

barva leta 2024

Ne spreglejte!

Barva leta v JUPOL Trendu. Pripravljena za uporabo v odtenku Apricot Dream.

Več o notranji barvi JUPOL Trend
JUPOL_TREND_apricot dream+badge_oct23_2,5L_3480x3480px-web