Mednarodna humanitarna akcija in 19. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije

Mednarodna humanitarna akcija in 19. tekmovanje slikopleskarjev je letos potekala v Veržeju v Prlekiji. V enoti Dom v OŠ Veržej, smo v okviru tradicionalne akcije v enem dnevu prenovili 4 od 6-ih bivalnih enot za otroke, ki tu bivajo 24 ur na dan 7 dni na teden. V Veržeju se je zbralo 91 slikopleskarjev, od tega tretjina tujih. Ta odmevna vseslovenska humanitarna akcija, ki je prerasla v enega največjih projektov v državi, je namreč v zadnjih štirih letih z udeležbo stanovskih kolegov iz drugih evropskih držav dobila tudi močan mednarodni pridih. 

Marija Ferenc, ravnateljica OŠ Veržej, se je odločitve sekcije slikopleskarjev pri OZS zelo razveselila: ''Prostori v naši Enoti Dom, kjer bivajo otroci in mladostniki, so izjemno dotrajani. Vedeli smo, da ne premoremo dovolj enako velikih prostorov za veliko državno tekmovanje slikopleskarjev, kot jih imajo druge, večje javne ustanove, vendar pa smo izjemno veseli, da nam je tokrat OZS vseeno prisluhnila in prepoznala potrebe naših otrok, ki k nam v Veržej na podlagi odločb Centrov za socialno delo ali sodišč prihajajo iz vse Slovenije. V Enoto Dom lahko sprejmemo do 60 otrok v starosti od 6 do 15 let, ki se zaradi neurejenih družinskih razmer že zelo zgodaj soočajo s čustvenimi in vedenjskimi težavami, vsi pa z drugimi otroci iz šolskega okolja tudi obiskujejo tukajšnjo osnovno šolo. Trenutno tu v Enoti Dom biva 31 otrok, razporejeni pa so v 6 šolskih oddelkov. Danes jim boste slikopleskarji s svojimi spretnimi rokami in vsa podjetja, ki sodelujete v akciji, v enem dnevu pričarali topel in barvit nadomestni dom, za kar se vam iskreno zahvaljujemo tudi veržejski vzgojitelji in učitelji.''

  

  

''57-im slovenskim slikopleskarjem, med katerimi je tudi 13 dijakov, ki obiskujejo  dve srednji storitveni šoli v Mariboru in Kranju, se je danes pridružilo še 34 tujih mojstrov in vajencev iz štirih evropskih držav,'' je povedal Dušan Presetnik, predsednik organizacijskega odbora akcije in član sekcije slikopleskarjev pri OZS. ''Najštevilčnejša je madžarska ekipa s 13 udeleženci. Sledi Avstrija z enajstimi, dvema mojstroma in devetimi vajenci iz avstrijske slikopleskarske šole Baden, ki jih je v Slovenijo tudi letos pripeljal predsednik Evropskega združenja slikopleskarjev Helmut Schulz. Iz Slovaške se nam je pridružilo 8 slikopleskarjev, iz Hrvaške pa dva. Prav iz teh dveh držav prihajata tudi ekipi, ki se bosta skupaj z našimi štirimi slovenskimi potegovali za prva tri mesta na tekmovanju. 

  

Dela so v sobah in na hodnikih in v drugih prostorih intenzivno potekala do 17. ure. Slikopleskarji so morali zjutraj najprej zaščititi tla, podboje in okenske okvirje, zatem pa obdelati razpoke, zbrusiti površine, premazati podloge sten ter obdelati lesene obloge. Sledila je priprava barve ustrezne viskoznosti v zahtevanem odtenku, ki so ga za vsak prostor posebej v svoji barvni študiji določili JUB-ovi arhitekti. Slikopleskarji so čez dan obdelali tudi vratne podboje, ustrezno pa so premazali tudi 16 novih vratnih kril, po končanju del pa še dokončno očistili prostore. V osrednji avli, ki združuje vseh 6 bivalnih enot so se s slikopleskarskimi veščinami seznanili tudi tamkajšnji učenci. 

  

    

''Letos smo za prenovo 2.300 m² zidnih in 450 m² lesenih in kovinskih površin v JUB-u zagotovili 800 litrov barv iz družine JUPOL in premazov iz družine JUBIN,'' je poudaril Željko Kovačević, direktor družbe JUB, ki akcijo slikopleskarjev podpira že vseh 19 let. ''V skoraj dveh desetletjih, odkar sodelujemo s slikopleskarji v tej akciji, smo skupaj prenovili prostore vrste šol, vrtcev, bolnišnic in porodnišnic, z našimi okolju prijaznimi barvami in premazi pa so njihove spretne roke prepleskale že za okoli 90.000 m² zidnih in drugih površin. Ponosni smo, da bomo tokrat lahko razveselili prav otroke, katerim morajo vlogo družine in staršev nadomeščati tukajšnji vzgojitelji in učitelji. Vsi, ki smo danes tu, se strinjamo, da bi vsak otrok moral imeti barvit in topel dom, in če ga v okolju družine ni, ga jim moramo pomagati ustvariti drugi. Rezultatov današnje barvite prenove Enote Dom se bomo z njimi zato veselili prav vsi zaposleni v JUB-u.'' 

  

Poleg družbe JUB so akcijo slikopleskarjev tudi letos podprla podjetja Žima, tesa tape in Saint Gobain - Rigips, ki so zanjo prispevala vse potrebne materiale. 

Na večerni slovesnosti, ki je potekala v Termah Banovci, so vsem udeležencem podelili priznanja, družba JUB pa je nagradila še najboljše tri tekmovalne ekipe:

1.  mesto: Slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p. (Avgust Sreš in Uroš Sreš)  

2. mesto: Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p. (Mihael Bezjak in Stanko Bezjak)

3.  mesto: Soboslikarstvo Valter Dvanajščak s.p. (Aleks Dvanajščak in Robi Bratinščak).

Ker je tudi letošnja akcija odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem dobrodelnem projektu, se sodelujoči strinjamo, da jo bomo izvajali tudi v prihodnje. 

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si