Notranje barve in dekorativa

Vodič po notranjih barvah

Barve izbiramo glede na prostor: za bolj obremenjene površine priporočamo pralne barve. Če zidne površine barvamo prvič, jih pred barvanjem premažemo z ustreznim osnovnim premazom. Pri obnovitvenem barvanju osnovni premaz ni potreben. Za lep končen izgled barvnega filma je pomembna priprava podlage z ustrezno izravnalno maso. Barve lahko niansiramo na naših JUMIX niansirnih postajah, možno je tudi niansiranje s sredstvi DIPI. Izbor barve v prostoru je pomemben, saj le te pogosto nezavedno vplivajo na razpoloženje ljudi, ki bivajo v njem.

Ljudje preživimo veliko časa v notranjih prostorih, zato jih želimo urediti po svojih željah in počutju. Barve, ki nas obdajajo, pogosto nezavedno vplivajo na naše razpoloženje, saj prostor posvetlijo ali potemnijo, ga naredijo hladnega ali toplega, razgibanega ali dolgočasnega.

Izbor barvnih odtenkov izraža osebnost in okus, vendar je potrebno pri kombiniranju barv upoštevati osnovne zakonitosti, da resnično dosežemo pravo estetsko dovršenost. Barva je najbolj prilagodljiv element v oblikovanju našega doma, kar ji omogoča pestra izbira v več tisoč odtenkih. Zato je lahko zadnja v vrstnem redu opremljanja prostorov, saj omogoča enostavno povezovanje in prilagajanje vseh elementov v prostoru (preproge, zavese, pohištvo itd.).

Poznavanje psihologije človekovega dojemanja barv, medsebojne skladnosti barvnih odtenkov in prepoznavanje modnih odtenkov je bistvenega pomena pri končnem izboru odtenkov. Osebni odnos do barv vsakega posameznika je odvisen od številnih dejavnikov, kot so njegov značaj, starost, spol, razpoloženje, moda. Vsak posameznik ima svoj spekter priljubljenih barv, ki izražajo njegovo osebnost in vplivajo na počutje. Doživljanje barv je tako odvisno od naše naklonjenosti do posameznih barv, vrste in intenzivnosti svetlobe, biološkega ritma ipd.

Lastnosti barv

Kupujete barvo? Bodite pozorni na:

 

POKRIVNOST

Lastnost barve, da pri določeni debelini nanosa prekrije madež. Vse naše barve so razvrščene v dva najvišja razreda in jih odlikuje odlična pokrivnost. V najvišji razred (pokrivnost nad 99,5%) – so uvrščene barve JUPOL Trend, JUPOL Junior, JUPOL Latex in JUPOL Brilliant.

»PRALNOST«

Pri pralnih barvah lahko odstranimo madež z majhno izgubo debeline in vidnih poškodb barve že s kuhinjsko krpo in čistilnim sredstvom.

V kategorijo pralnih barv sodijo JUPOL Latex, JUPOL Brilliant, JUPOL Gold, JUPOL Trend, JUPOL Junior in JUPOL BIO Silicate. Barve JUPOL Classic in JUPOL Citro lahko brez strahu pred poškodbami obrišemo s suho krpo.

PAROPREPUSTNOST

Sposobnost premaza za prepuščanje hlapov vodne pare. Izdelki iz družine JUPOL so dobro paropropustni, kar bi laično poimenovali, da dobro »dihajo«.

VSEBNOST HLAPNIH ORGANSKIH SNOVI (HOS)

Hlapne organske snovi kot so topila negativno vplivajo na vaše zdravje. Zato raje izbirajte zdravju prijazne barve.  V JUB-u skrbimo, da vse naše notranje barve vsebujejo pod 0,1 g/l HOS, kar je daleč pod najnižjo dovoljeno mejo.

SIJAJ

Količina »sijaja« barve je stvar okusa, na splošno pa velja, da se pri barvanju z »mat« barvami z manj sijaja vidi manj napak, ki smo jih naredili med pleskanjem.

 

Katero barvo izbrati?

 

Barvna karta

Oglejte si
Katero notranjo barvo izbrati?
Katero notranjo barvo izbrati?
Postopek barvanja notranjih zidnih površin
Postopek barvanja notranjih zidnih površin
Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si