"Spatolato" naravna struktura marmorja

S tehniko "Spatolato" dosežemo videz globine naravnega kamna in lomljenih segmentov v samem kamnu. Marmor v naravi je polprosojen kamen, barvni odtenek pa mu dajejo mineralne primesi in drugo.

S širokim naborom barvnih odtenkov, se lahko zelo približamo želenemu tonu, z izbrano tehniko Spatolato pa naravni strukturi marmorja.

Tehnika "Spatolato"
Tehnika "Spatolato"
Priprava in postopek izdelave

Priprava podlage

 1. Predbarvanje: podlaga suha, čvrsta, brez madežev olj in podobnih nečistoč. Zagotovimo barvno egalnost površine, po potrebi predbarvamo, da dobimo enovit barvni ton podlage. Uporabimo belo barvo.
 2. Glajenje podlage: z Jubolin kitom (Jubolin, P25 ali P50), z nerjavečo gladilko.
 3. Brušenje površine: odprašitev delcev s sesanjem ali fino metlico.
 4. Impregnacija: z Akrilno emulzijo (1:1).

Postopek izdelave

Nanos Marmorina

 

(1. roka) z nerjavečo lopatico. Debelina nanosa ~ 0,1-0,2 mm. Na lopatico damo za orešček Marmorina, katerega z mešanimi gibi v tankem nanosu na površino. Odvečen material sproti pobiramo, tako na steni ostaja željena debelina nanosa. Pri strukturi Spatolata je pomembna smer dela. Če nanašamo vzorec od zgoraj navzdol, je izgled ostrejši. Pri nanašanju Marmorina od spodaj navzgor, pa so linije v zaključni sliki mehkejše.

Nanos Marmorina

 

(2. in 3. roka) poteka enako kot prvi nanos. Posamezen nanos mora biti suh pred naslednjim. Ko je apliciran zadnji, 3. nanos Marmorina, počakamo, da se podlaga popolnoma posuši. Po potrebi med nanosi površino rahlo pobrusimo z brusnim papirjem granulacije 300 in več.

Glajenje površine

 

Ko je podlaga popolnoma suha, se s kovinsko gladilko gladi površina. Najprej rahlo, kasneje pa čedalje bolj intenzivno in z večjo silo pritiskamo na površino. Potegi gladilke naj bodo v vse smeri. Površina prehaja iz polsijajne v površino z visokim leskom in občutkom velike globine. Z glajenjem dosežemo večji kontrast, saj je na mestih glajenja Marmorina niansa temna, lesketajoča in izdatna, v vdolbinah pa delno matirana in svetlejša.

Zaključek s premazom Marmorin Shine

 

Zaradi doseganja vodoodbojnosti in večjega leska, se Marmorin premaže z Marmorin emulzijo. S tem dosežemo manjšo občutljivost površine na kontakt, prah, maščobo, vodo in podobno.

 

Oglejte si video  

 

Orodje in material

Orodje

 • valjček
 • sintetična krpa
 • neravječa zaobljena
 • gladilka
 • ariless
 • nerjaveča lopatica

Material

 • JUPOL Gold
 • Akrilna emulzija
 • Marmorin Shine
 • Jubolin kit (P25, P50)
 • Marmorin
JUB Decor Spatolato
JUB Decor Spatolato
Tehnika "Spatolato"
Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si